Horta de Sant Joan

Un dels bombers morts en el foc d'Horta duia un GPS espatllat i els comandaments ho sabien

Un dels bombers morts en l'incendi d'Horta de Sant Joan, David Duaigües, a qui van trigar dues hores a localitzar, duia un GPS espatllat i els seus comandaments n'eren conscients. Així consta en el sumari del cas al qual ha tingut accés Catalunya Ràdio. A més, la zona de protecció feta pels cinc bombers del GRAF morts es posava en pràctica per primera vegada a Catalunya.

Actualitzat
Enrique Ramírez, el sergent que va liderar la recerca, ha declarat davant dels Mossos d'Esquadra que l'operació es va complicar quan va perdre el senyal que emetia el localitzador.

Segons el sumari de la investigació, quan Ramírez va avisar de l'avaria al Centre de Comandament Avançat, li van respondre que no era el primer cop que passava i que ja s'hi havien trobat en diverses ocasions aquell mateix dia.

En cap moment s'esmenta que es fes res per arreglar-ho. Aquest va ser un dels motius pels quals van trigar tant a localitzar-lo, a uns 500 metres d'on es trobaven la majoria dels seus companys. Ara, la seva família s'ha personat en el judici amb l'objectiu d'esbrinar què hauria passat si el GPS hagués funcionat correctament, ja que Duaigües no va morir a l'acte. 

Una maniobra nova


Catalunya Ràdio també ha pogut saber, a través del sumari del cas, que la maniobra de protecció que van fer els cinc bombers morts no s'havia posat mai en pràctica abans.

Fins llavors, davant una situació de risc, els bombers del GRAF buscaven generalment un tram ja cremat o un clar al bosc per esquivar les flames. Aquell dia, però, van decidir crear una zona segura talant arbres i retirant la vegetació.

Marc Castellnou, cap de l'àrea forestal i que aquell dia va fer tasques de coordinador del dispositiu fins a unes hores abans de l'incendi explica que la zona segura dels bombers atrapats era extremadament petita, ja que feia 15 per 20 metres, quan hauria d'haver fet aproximadament 60 per 60. A més, se sorprèn del fet que no accedissin a una zona ja cremada situada a tan sols 100 metres del lloc.
Anar al contingut