Madrid

Un de cada tres espanyols ja té DNI electrònic, però gairebé ningú l'utilitza

Gairebé tretze milions d'espanyols ja disposen del DNI electrònic, que s'emet des del març del 2006, però encara són molt pocs els que el fan servir per als tràmits amb l'administració, tot i que fa estalviar temps i diners. Per acabar amb aquesta situació, el govern ha destinat 13,8 milions d'euros a un pla de foment de l'ús del document electrònic. El pla, amb el lema "El teu temps és teu", preveu la distribució gratuïta de 800.000 lectors de DNI electrònic i de quatre milions de fullets informatius, que aniran acompanyats d'una campanya de publicitat als mitjans de comunicació, així com de projectes de formació per als empleats públics.

Actualitzat
El DNI electrònic, d'aspecte similar al tradicional, incorpora un xip capaç de guardar i processar informació de forma segura, la qual cosa permet acreditar electrònicament i de manera inequívoca la identitat de la persona per realitzar operacions al món digital amb la mateixa certesa que en els tràmits presencials. Així, permet realitzar a través d'internet, a qualsevol hora i sense haver de desplaçar-se, múltiples gestions amb les administracions públiques, empreses i altres ciutadans, com sol·licitar l'historial laboral, realitzar la declaració de la renda o consultar informació del cadastre.

No obstant això, "la utilització encara és escassa, i no s'ajusta al volum actual de targetes emeses", ha alertat la secretària d'Estat de la Funció Pública, Carmen Gomis, durant la presentació del pla. Per la seva banda, el director general de Red.es, Sebastián Muriel, ha reconegut que hi ha hagut alguns problemes en l'ús inicial d'aquests serveis, com a la declaració de la renda del 2008, que, "funcionar, funcionava, però no era fàcil" per al ciutadà.

Sobre els possibles problemes de seguretat i de confidencialitat de les dades del document electrònic, el secretari d'Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació, Francisco Ros, ha deixat clar que "la seguretat és màxima" i que no s'han reportat incidències d'aquest tipus. És de la mateixa opinió el director general de la Policia i la Guàrdia Civil, Francisco Javier Velázquez, que no té constància que s'hagi produït, de moment, cap usurpació d'identitat per l'ús del DNI electrònic.

El DNI electrònic s'expedeix en 259 comissaries i en 90 equips mòbils -s'emeten uns sis milions de documents l'any- encara que de moment, el plantejament del Ministeri d'Interior és que tinguin "prioritat" els ciutadans als quals els hagi caducat el DNI i hagin de renovar-lo. No obstant això, en casos excepcionals i sempre que la llista d'espera ho permeti, es podrà expedir a qui ho desitgi.

En aquest sentit, Gomis ha apostat per "buscar solucions" perquè aquelles persones que vulguin un DNI electrònic el puguin aconseguir sense haver-se d'esperar que caduqui. Per això, fins ara, el govern s'havia fixat l'objectiu de fomentar l'expedició del nou DNI, i no tant de fomentar-ne l'ús, per "no generar frustració" entre aquells ciutadans que encara no en disposaven.

A més de promoure'n l'ús entre els ciutadans, el pla aspira també a incentivar la investigació per part de les empreses per generar noves aplicacions que permetin ampliar les utilitats del document electrònic."Aquest pla és una aposta decidida per difondre els avantatges de l'ús del DNI electrònic, ha assegurat Carmen Gomis, que ha informat que hi ha més de 900 procediments de l'administració general de l'estat als quals es pot accedir telemàticament, "de manera fàcil, senzilla i segura".

Segons les dades del govern, Espanya ha estat pionera en l'ús de la firma electrònica, que ja utilitzen un 49 per cent de les empreses espanyoles, davant el 25 per cent de la mitjana de la Unió Europea, la qual cosa situa Espanya com el segon país europeu, després d'Eslovènia, en la utilització del DNI electrònic.
Anar al contingut