Barcelona

Un de cada quatre parts a Catalunya és per cesària

Les dones que donen a llum amb cesària tenen més risc de caure en depressió postpart i tant la mare com el fill necessiten més recursos sanitaris

RedaccióActualitzat

Les dones que donen a llum per cesària tenen un risc més gran de patir depressió postpart, segons un estudi realitzat per Servei Català de la Salut en parts realitzats entre el 2014 i el 2016.

Segons aquest estudi, l'ús rutinari d'intervencions durant el part comporta també un increment en la utilització de recursos sanitaris i possibles conseqüències no desitjades per a la salut de les dones i de les criatures.

El 2017 va haver-hi un total de 61.790 parts a Catalunya (entre hospitals públics, concertats i privats). Una de cada 4 dones va tenir el fill per cesària. El 62,1% dels parts va ser de tipus vaginal; el 26,3%, per cesària, i l'11,3%, van necessitar l'ús de ventosa o fòrceps, segons dades de la Conselleria de Salut de la Generalitat.

L'informe s'ha basat en dades de parts d'un sol nadó, en dones primerenques, amb embarassos sense risc i en els que la gestació hagi arribat a terme.

El nombre de parts per cesària s'ha gairebé doblat a tot el món des de l'any 2000. A molts països, el percentatge supera àmpliament el que correspondria als casos en què es considera indicat. Ara l'Organització Mundial de la Salut ha engegat un projecte per reduir les cesàries innecessàries que es practiquen a Europa.

Més recursos sanitaris en el postpart

Les dades obtingudes mostren que com més instrumentalitzat és el part, més recursos sanitaris necessiten la mare i el nadó en els mesos posteriors. Hi ha un major ús de consultes d'atenció primària, de les urgències, les consultes d'especialistes i de consum d'antibiòtics com a profilaxis. En els parts per cesària o amb ús de fòrceps o espàtules, el sòl pèlvic pateix més.

El major consum de medicació es dona en l'ús d'analgèsics, amb prop del doble en parts per cesària que en parts no instrumentalitzats. I tant en cesàries com en parts instrumentals es detecta una taxa superior d'ús d'antidepressius, que en el cas de les cesàries es manté en el primer any postpart.

Més casos de depressió després de la cesària

Després d'un part per cesària, un 6,8% de les mares són diagnosticades de depressió. Després d'un part vaginal que hagi necessitat de l'ajuda d'espàtules, fòrceps o ventosa aquest percentatge és del 5,8%. I en el cas de les mares que tenen un part vaginal sense instrumentalització el percentatge que després necessita medicar-se per curar la depressió és del 5,65%.


Cesària com a conseqüència

Aquestes dades han sorprès els autors de l'estudi que pensen que, en ocasions, s'arriba a practicar una cesària com a conseqüència de pràctiques instrumentals prèvies.

Ara, el Servei Català de la Salut col·labora amb l'Organització Mundial de la Salut en un projecte per reduir les cesàries innecessàries que es practiquen a Europa. Segons Ramon Escuriet, expert en salut reproductiva, cal posar tots els recursos a les dones embarassades perquè el part sigui el més normal possible:

"De vegades, la cesària acaba sent una conseqüència. El part necessita comprensió i acompanyament, i el sistema ha de posar recursos perquè la dona estigui ben acompanyada i pugui tenir el procés el mes normal possible".

En aquest sentit, recomanen que es faci un seguiment proper de cada embaràs i postpart per una llevadora que acompanyi tot el procés i que, fins i tot, estigui present en el moment del part.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut