Un 23% dels joves nord-americans creu que l'Holocaust és un mite o s'ha exagerat
"El treball allibera", diu la frase de l'entrada al camp d'Auschwitz (Pixabay/Krzysztof Pluta)

Un de cada quatre joves nord-americans creu que l'Holocaust és un mite o s'ha exagerat

Dos terços dels "millennials" i membres de la Generació Z desconeixen que 6 milions de jueus van morir als camps d'extermini i concentració, segons un estudi

Irene Vaqué ReigActualitzat

La majoria de nord-americans entre 18 i 39 anys desconeixen que en l'Holocaust van morir sis milions de jueus. I pràcticament la meitat és incapaç de dir el nom d'un sol camp de concentració o extermini.

Les dades s'extreuen de la primera enquesta que s'ha fet mai sobre el coneixement de l'Holocaust als 50 estats nord-americans, impulsada per la Claims Conference, organització que vetlla per la memòria històrica d'aquest genocidi, un dels fets històrics més importants del segle XX. S'han entrevistat mil persones a tot el país i dues-centes a cada estat, seleccionades de forma aleatòria i "demogràficament representativa".

Els impulsors s'han declarat "xocats" pel desconeixement que hi ha d'aquest esdeveniment entre els membres de la Generació Z i els "millennials" nord-americans, com remarca Gideon Taylor, president de l'associació.

"Els resultats són estremidors i desoladors i ens indiquen que hem d'actuar ara mentre encara tinguem entre nosaltres supervivents de l'Holocaust, per donar veu a la seva història."

 

Un 23% dels joves nord-americans creu que l'Holocaust és un mite o s'ha exagerat
Més d'un milió de persones van morir a les instal·lacions d'Auschwitz-Birkenau (Pixabay/Carl S)

 

A escala nacional, un 63% no sabia que 6 milions de jueus van ser assassinats pels nazis i un 36% pensava que les víctimes mortals van ser "dos milions de jueus o menys".

Gairebé un quart part dels enquestats, un 23%, pensen que l'Holocaust va ser un mite o que s'ha exagerat. I un 12% no n'havia sentit a parlar mai, o com a mínim no ho recorda.

Malgrat el desconeixement, una àmplia majoria d'enquestes creu que hauria de ser obligatori estudiar l'Holocaust a l'escola. I el 80% considera que és important per evitar que no es repeteixin un horror com aquest.

Els resultats de l'enquesta per estats i temes es pot consultar en aquest enllaç

 


Els camps d'extermini, desconeguts

Tot i que hi va arribar a haver més de 40.000 camps de concentració i guetos a Europa durant l'Holocaust, el 48% dels enquestats no recordava el nom de cap.

Forns crematoris al camp de Dachau, prop de Munic (Pixabay/Alexas Fotos)


El percentatge varia segons l'estat i el pitjor resultat és a Texas, on sis de cada deu preguntats és incapaç d'identificar-ne un.

I en el cas d'un dels camps d'extermini més coneguts, Auschwitz-Birkenau, el 56% dels "millennials" i membres de la Generació Z no l'han sabut identificar.

 


Campanya contra el negacionisme de l'Holocaust

Els promotors del sondeig admeten que un de les revelacions més impactants de l'enquesta és que un 11% dels que hi van respondre pensen que els jueus van ser els causants de l'Holocaust.  

També és preocupant l'elevat percentatge, un 49%, de joves i adults de fins a 39 anys que han vist contingut que nega l'Holocaust o desinforma sobre l'esdeveniment, tant en publicacions a les xarxes socials com en altres suports.

Un 30% han vist símbols nazis ja sigui a les xarxes o a la comunitat on viuen, una xifra que puja al 70% a Nevada o al 67% a l'estat de Nova York.

El vicepresident de la Claims Conference, Greg Schneider, demana passar a l'acció per combatre la ignorància i la desinformació:

"No ens preocupa només la falta de coneixement general sobre l'Holocaust, sinó també que molts 'millennials' i membres de la Generació Z han vist continguts negacionistes a les xarxes socials. Queda clar que hem de lluitar contra aquesta distorsió de la història i hem de fer tot el que estigui al nostre abast perquè els gegants de les xarxes deixin d'acceptar aquest contingut nociu."

 

Justament, la Claims Conference té activada la campanya #NoDenyingIt per demanar a Facebook que retiri els "posts" negacionistes de la plataforma. "Ens diuen mentiders i no ho som. Som testimonis", remarquen en els missatges adreçats al fundador de la plataforma, Mark Zuckerberg.

Com a part de la campanya, han difós a les xarxes socials vídeos de supervivents de l'Holocaust, unes veus que, pel pas del temps, cada vegada costen més de trobar.

 

 

ARXIVAT A:
HolocaustEstats UnitsXarxes socials Notícies falsesNazisme
Anar al contingut