Mataró

Un de cada quatre espanyols ha utilitzat teràpies naturals

Les teràpies naturals han estat sovint considerades més com una moda que com una alternativa real a la medicina tradicional. Amb el temps, però, s'han anat consolidant, segons un estudi que s'ha presentat ara. Segons conclou, deu milions i mig de persones a l'estat han utilitzat alguna vegada teràpies naturals com l'acupuntura, els massatges o homeopatia. Per tant, un de cada quatre ciutadans s'ha decantat per aquesta opció. A més, segons asseguren, n'estan satisfets. Diverses federacions de teràpies naturals han fet públiques les dades amb l'objectiu que es reguli definitivament el sector. A l'Hospital de Mataró fa 3 anys que tenen un programa pilot per tractar dolors crònics i els efectes de les teràpies del càncer.

Actualitzat

Primer estudi d'àmbit estatal sobre l'ús i hàbits de consum de les teràpies naturals a Espanya. L'estudi conclou que 10 milions i mig de ciutadans han utilitzat alguna vegada les teràpies naturals. Això representa el 23,6% de la població, gairebé 1 de cada 4, els quals expressen un elevat grau de satisfacció.

Els promotors de l'estudi consideren que, per la quantitat de persones que recorren a aquestes teràpies per tractar diferents patologies, ha arribat el moment de regular el sector. En l'anterior legislatura, el Ministeri de Sanitat va recórrer un decret de la Generalitat que intentava, justament, posar una mica d'ordre sobre qui i com pot aplicar teràpies naturals. 

A l'Hospital de Mataró fa tres anys que tenen un programa pilot per tractar dolors crònics i els efectes de la quimioteràpia o radioteràpia. 

Prova pilot a Mataró

Acupuntura i electroteràpia pel dolor cervical són teràpies naturals amb què es tracten algunes patologies dins del programa pilot de l'Hospital de Mataró. Després de tres anys, gairebé un miler de pacients de Mataró i Argentona han rebut tractament amb acupuntura, medicina xinesa, homeopatia, osteopatia o reflexologia per pal·liar el dolor crònic d'esquena o bé els efectes secundaris de la quimioteràpia i la radioteràpia.

Els responsables del programa ja han avançat alguns resultats de l'aplicació d'aquestes teràpies a TV3. Després dels tres mesos que duren les sessions, la percepció del dolor es redueix a la meitat. Per això ara voldrien que Salut els permetés oferir un programa de manteniment per a aquests pacients.

L'ús de les teràpies naturals és cada vegada més freqüent. Un de cada quatre ciutadans de l'estat espanyol diu que n'ha fet servir alguna com a mínim una vegada. Per aquest motiu els qui ofereixen aquestes teràpies reclamen que es reguli el sector.

El Departament de Salut encara ha de valorar els resultats del programa pilot de Mataró i decidir si pot estendre la prescripció de les teràpies naturals a tot el territori.

Anar al contingut