Barcelona

Un de cada cinc escolars no ha menjat mai un tomàquet o una taronja

Uns tallers sobre dieta mediterrània en què han participat més de 2.500 nens i nenes de diverses escoles de Barcelona han permès comprovar que gairebé un 15 per cent dels participants no havien provat mai abans un grill de taronja. A més, un de cada cinc tampoc no havia tastat mai el tomàquet. Els tallers, adreçats a nens d'entre 8 i 11 anys, s'han fet a 220 escoles de Barcelona, i a partir d'ara recorreran diversos centres educatius de tot Catalunya. Els tallers els organitza la Fundació Dieta Mediterrània, que també ha editat diversos materials didàctics, com ara un llibre infantil de receptes i un joc de cartes.

Actualitzat
Després d'elaborar un plat senzill a l'escola seguint les pautes donades per monitors especialitzats, els escolars omplien una enquesta sobre la seva experiència, de la qual s'han extret dades sobre els aliments que mai abans havien tastat a casa. En l'àmbit de tot Espanya, en resulta que el 31,9% afirma que mai no havia tastat els espinacs, el 22,93% no s'havia menjat mai un tomàquet i el 22,75% tampoc no sabia quin gust tenia un espàrrec.

D'altres aliments també bastant desconeguts entre els escolars són la ceba (el 16,33% no l'havia provat mai), la taronja (14,77%), les olives negres (21,43%), la pastanaga (15,87%), els pinyons (26,58%) i la tonyina en conserva (22,66%). El vicepresident executiu de la Fundació Dieta Mediterrània, Francisco Sensat, s'ha mostrat preocupat, durant la presentació d'aquestes dades a la premsa, per l'alt percentatge de nens que admeten que no han tastat mai aliments de la importància del tomàquet o la taronja.

Sensat ha recordat que una alimentació rica en fruites i verdures és bàsica, a més de la pràctica de l'exercici físic, per tenir una bona salut, i ha subratllat la necessitat de convèncer els pares de la importància de la dieta. Per promoure una dieta saludable, la Fundació Dieta Mediterrània va posar en marxa fa dos anys els tallers infantils de cuina a les escoles durant la jornada escolar per ensenyar els menors a identificar els aliments més importants.

Fins ara, ja hi han participat uns 25.000 nens d'entre 8 i 11 anys d'Andalusia, Catalunya, Castella-la Manxa i Aragó, encara que s'espera estendre els tallers en els pròxims mesos fins a aconseguir que hi passin un milió de nens de tot Espanya. El plat que elaboren els nens en els tallers és una "amanida del bosc mediterrani" que es compon d'espinacs, espàrrecs, tomàquet, ceba, taronja, olives negres, pastanaga, pinyons, tonyina en conserva i una salsa vinagreta elaborada amb oli d'oliva, vinagre i melmelada de gerd.

Després dels tallers, els nens s'enduen a casa un maletí amb material didàctic que inclou un llibre amb cinquanta receptes de la dieta mediterrània amb l'objectiu de conscienciar els pares de la necessitat de seguir aquestes pautes d'alimentació. Les escoles, a través de les ampes, també convoquen conferències on conviden a assistir els pares, conscients que qualsevol canvi real d'hàbits en l'alimentació ha de començar a casa.

Sensat i el conseller d'Agricultura de la Generalitat, Joaquim Llena, que dóna suport als tallers infantils de cuina, s'han congratulat que, segons les enquestes, més de 2.500 escolars de Barcelona que han participat en l'experiència han assimilat amb facilitat la importància de l'alimentació saludable. El fet d'haver estat protagonistes de l'elaboració d'un plat fa que fins al 94% dels alumnes decideixi tastar-lo i que més del 66% el trobi bo, malgrat que inclou ingredients que habitualment són rebutjats.
Anar al contingut