El creuer avariat a la costa de Noruega arriba a bon port a Molde

El creuer, que feia la ruta Bergen-Londres, s'ha vist afectat per les males condicions meteorològiques que hi ha a la zona
El creuer avariat a la costa de Noruega arriba a bon port a Molde

El creuer avariat a la costa de Noruega arriba a bon port a Molde

El creuer, que feia la ruta Bergen-Londres, s'ha vist afectat per les males condicions meteorològiques que hi ha a la zona
Redacció Actualitzat
El creuer avariat a la costa de Noruega arriba a bon port a Molde

El creuer al port de Molde (Reuters)

A Noruega, més de 1.300 passatgers d'un creuer de luxe van quedar a la deriva aquest dissabte perquè el vaixell en què viatjaven s'havia espatllat. Després de portar a terra amb helicòpters 463 persones, s'ha decidit suspendre l'operatiu d'evacuació perquè s'han pogut activar tres dels quatre motors espatllats, i, finalment, el vaixell ha arribat a port per si sol, a un quart de cinc de la tarda d'aquest diumenge.

Es tracta d'un creuer de la companyia Viking Ocean Cruises. El vaixell es va avariar a prop de la costa de Hustadvika.

 

El creuer arribant al port de Molde (Reuters)


Tot plegat enmig d'un intens temporal, amb onades de més de 10 metres, que ha convertit en inútils els bots salvavides i les ajudes d'altres vaixells. Amb cops de vent extrems, 5 helicòpters han pogut evacuar un terç dels passatgers, aproximadament. Els han portat cap a un centre de recepció que s'ha habilitat en una localitat pròxima. L'evacuació s'ha fet durant tota la nit de dissabte.

Segons el darrer recompte disponible per part de la policia, 17 dels passatgers rescatats estarien hospitalitzats. Segons la televisió pública noruega, NRK, hi ha tres persones en estat greu.

Alguns passatgers han publicat imatges del rescat a l'interior de l'helicòpter:

 

La Creu Roja informa que els rescatats han arribat al centre de Hustadvika i els donen roba seca i mantes. Expliquen que molts passatgers tenen hematomes, ossos trencats i talls. I la majoria necessiten ajuda psicològica. 

 

A primera hora del matí, els tècnics han pogut restablir el funcionament de 3 dels 4 motors de la nau

 

Rescat lent i complex

El principal centre de rescat de Noruega va explicar a Twitter que l'operació d'evacuació estava en marxa i que havien enviat embarcacions i cinc helicòpters per evacuar els passatgers. També va explicar que s'estava treballant per aconseguir posar en funcionament algun motor.


Les autoritats noruegues van rebre la petició d'auxili a primera hora de la tarda de dissabte i, de seguida, van començar les feines de rescat de les persones que hi havia a bord. N'hi havia 1.373, 915 dels quals eren passatgers. La majoria eren dels Estats Units i el Regne Unit.

En un comunicat a Reuters, la companyia Viking Cruises explicava:

"La nostra primera prioritat era la seguretat i el benestar dels passatgers i la tripulació i, en estreta col·laboració amb la guàrdia costanera noruega, el capità ha decidit evacuar tots els passatgers del vaixell en helicòpter."

 

 

Cada helicòpter podia transportar com a molt 20 passatgers; per tant, el rescat era lent. Tot i això, el vaixell va poder ancorar a prop de la costa i ja no navegava a la deriva.

 

El creuer, que es trobava a la costa oest noruega, es va veure afectat per les males condicions meteorològiques que hi havia a la zona, com mostra la companyia de rescat.


Un dels passatgers, John Curry, ha explicat a l'emissora pública NRK què ha passat en el moment en què s'ha aturat el motor del vaixell.

"Estàvem dinant quan tot va començar a tremolar. Els vidres de les finestres es van trencar i va entrar aigua. Només hi havia caos. Prefereixo oblidar el viatge en helicòpter... No ha sigut divertit."

Alguns passatgers han pogut enviar imatges de l'interior del vaixell en què es veu com els mouen les onades:


La Creu Roja ha enviat 60 voluntaris a la zona de rescat. A més, les autoritats noruegues han establert un centre d'acollida en un pavelló esportiu a prop de la costa a la població de Fræna.


Com es veu a les imatges, el creuer es trobava relativament a prop de la costa; aproximadament, a dos quilòmetres. 

Mapa de la posició actual del creuer avariat


Es tracta d'una zona on la navegació és complexa, ja que hi són freqüents els vents i els corrents marins. Fins al punt que les autoritats noruegues havien previst construir un túnel perquè les embarcacions transitessin a través d'una muntanya costanera i no els calgués navegar per alta mar. El projecte, pensat per a naus més petites, es va aturar per falta de finançament.


El vaixell és el Viking Sky, un creuer de luxe que fa la ruta de Bergen a Londres. Havia d'arribar el 26 de març a la capital anglesa.


Un segon vaixell de càrrega també ha tingut una avaria al motor i la tripulació, formada per 9 persones, també ha hagut de ser evacuada amb helicòpter. Això encara ha fet més lent el transport aeri dels passatgers del creuer.

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS