Imatge d'arxiu d'un crani trobat el 2002 al jaciment de Dmanisi. (Foto: Reuters)
Imatge d'arxiu d'un crani trobat el 2002 al jaciment de Dmanisi. (Foto: Reuters)

Un crani d'1,8 milions d'anys podria demostrar que totes les espècies d'"Homo" són en realitat una

Un crani d'1,8 milions d'anys trobat a Geòrgia podria demostrar que els diferents membres del gènere "Homo" serien en realitat una mateixa espècie. La parts del crani trobades s'havien trobat fins ara en fòssils separats i això fa pensar als investigadors que d'espècie d'"Homo" només n'hi hauria una.

RedaccióActualitzat

L'anàlisi d'un crani de fa 1,8 milions d'anys trobat a Dmanisi, a Geòrgia, indica que els primers membres del gènere "Homo", els classificats com "'Homo habilis", "Homo rudolfensis" o "Homo erectus", entre d'altres, pertanyien en realitat a la mateixa espècie i simplement semblaven diferents els uns dels altres.

La revista "Science", que publica un article aquest divendres, explica que, a diferència d'altres fòssils d'"Homo", aquest crani, conegut com Crani 5, combina una petita caixa craniana amb una cara llarga i dents grans. Va ser descobert al costat de les restes d'altres quatre ancestres humans, fòssils animals i algunes eines de pedra, tots associats a la mateixa localització i període de temps.

A l'estudi han participat experts de Suïssa, Israel, els Estats Units i Geòrgia. David Lordkipanidze, del Museu Nacional de Geòrgia, ha explicat que les diferències entre els fòssils de Dmanisi no són més grans que les que existeixen entre cinc humans moderns o cinc ximpanzés,

Tradicionalment, els investigadors han utilitzat les variacions entre els fòssils d'"Homo" per definir les diferents espècies. A partir d'aquesta troballa, els autors de l'estudi suggereixen que els primers fòssils d'"Homo" que presentaven diferències i que es van trobar a Àfrica, en realitat, representen variacions entre els membres d'una sola espècie.

"La capsa craniana i la cara del crani 5 es van trobar com a fòssils separats en diferents llocs d'Àfrica i es podrien haver atribuït a diferents espècies", ha afirmat Christoph Zollikofer, de l'Institut d'Antropologia i el Museu de Zuric, a Suïssa. Això es deu al fet que el Crani 5 reuneix algunes de les característiques clau que no s'havien observat juntes en un fòssil d'"Homo" fins ara.

Els fòssils trobats a  Dmanisi "es veuen molt diferents entre si, i és temptador identificar-los com a espècies diferents", ha argumentat Zollikofer. "Malgrat això, sabem que aquestes persones van venir des del mateix lloc i en el mateix temps geològic i, en principi, representen una població d'una espècie".

Anar al contingut