Portada del llibre, La meva Diada. (Foto: Casa del Libro)
Portada del llibre, La meva Diada. (Foto: Casa del Libro)
Barcelona

Un conte de Jaume Clotet i Rut Bisbe explica el significat de la Diada als nens

En Marc i la Júlia són els dos protagonistes de la història. És un Onze de Setembre i com que no tenen escola, se'n van a casa dels seus avis a passar el dia. Allà sabran què va passar el 1714, els dos bàndols de la guerra i què va perdre Catalunya amb la Guerra de Successió.

RedaccióActualitzat
El periodista Jaume Clotet ha publicat un conte infantil "La meva primera Diada" amb les il·lustracions de Rut Bisbe. El conte intenta donar unes nocions bàsiques i esquemàtiques als més petits sobre què és l'Onze de Setembre i què commemoren els catalans.

Jaume Clotet ha dit que a les escoles "es parla molt de Sant Jordi, de la Castanyera, del Tió i de moltes festes tradicionals, però de la Diada se'n parla molt poc". Clotet ha assenyalat que a les escoles "no els agrada parlar de conflictes armats", i per tant el periodista creu que "és un tema que ha quedat aparcat". Tot i això, Jaume Clotet ha afegit que "se'n parla als instituts" i no als nivells previs d'aprenentatge.

En Marc i la Júlia són els dos protagonistes de la història. És un Onze de Setembre i els dos nens, com que no tenen escola, els porten a casa dels seus avis a passar el dia. Allà sabran què va passar el 1714, els dos bàndols de la guerra i què va perdre Catalunya amb la Guerra de Successió. El llibre parla d'en Felip i d'en Carles i de seva visió oposada de la situació catalana. El conte també ensenya als nens la Guerra de Successió com un joc on participen els protagonistes.

El periodista ha explicat que van intentar parlar poc de guerra, però és impossible fer un conte sobre la Guerra de Successió sense remarcar el tema. Tot i això, els autors han volgut explicar la història des d'un punt de vista amè, esquemàtic i simple.

Al llibre es fan moltes referències als jocs, Clotet ha remarcat que a Catalunya, fins fa 100 anys, els nens jugaven al carrer a ser borbònics o austriacistes. El periodista ha explicat que quan era petit jugava a indis i vaquers i ha emfatitzat que és molt positiu que cada país tingui els seus referents propis, com passava abans a Catalunya.

Clotet ha acabat dient que li hagués agradat poder explicar més coses. Tot i això, ha afegit que com que és un llibre infantil per a nens de cinc anys no podien englobar-hi més temes.
Anar al contingut