Estats Units

Un congressista republicà exhibeix al Congrés les armes que Biden vol prohibir

El president dels EUA fa un discurs adreçat als senadors republicans, mentre Nova York endureix l'accés a les armes i al país hi ha hagut dos tirotejos més

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Un debat al Congrés dels Estats Units ha evidenciat un cop més la profunda divisió política que enfronta demòcrates i republicans pel que fa a la venda i la possessió d'armes al país, un debat revifat per les massacres recents, sobretot la d'Uvalde, a Texas.

Els demòcrates estan impulsant un paquet legislatiu per limitar l'accés a les armes que esperen aprovar la setmana que ve al Congrés, i per això aquest dijous s'ha celebrat una reunió d'urgència de la comissió jurídica per preparar-ho.


Les armes del congressista

Durant aquesta reunió el congressista republicà per Florida Greg Steube, que ha intervingut per videoconferència des de casa seva, s'ha queixat que els canvis legislatius prohibirien algunes de les armes que té.

Steube les ha mostrat, i s'ha produït un breu diàleg amb el president de la comissió, Jerrold Nadler, sobre la perillositat d'aquestes armes:

Greg Steube: "Aquí hi ha una pistola que porto cada dia per protegir-me a mi, a la meva família, a la meva dona i la meva llar."

Jerrold Nadler: Espero que no estigui carregada."

Greg Steube: "Estic a casa meva, i puc fer el que vulgui amb les meves armes."


Discurs de Biden

El paquet legislatiu no tindrà problemes per aprovar-se al Congrés, però, en canvi, ho té pràcticament perdut al Senat, on els republicans tenen majoria, i ja han deixat clar que no pensen donar-li suport.

Per això aquest mateix dijous el president dels EUA Joe Biden ha fet un discurs difós per televisió i per internet en hora de màxima audiència adreçat especialment als membres republicans del Senat.

Biden els ha demanat que votin a favor de prohibir la venda d'armes d'assalt i els carregadors d'alta capacitat, o almenys elevar de 18 a 21 anys l'edat mínima per poder comprar-ne.

El president dels Estats Units, Joe Biden, fent un discurs televisat, aquest dijous a Washington (Reuters)

Més nens morts a trets que policies i militars

Biden ha apel·lat a la seva consciència i ha assegurat que els últims 20 anys han mort més nens a trets als EUA que policies i militars en acte de servei:

"No es tracta de treure els drets de ningú, es tracta de protegir els nens, es tracta de protegir les famílies, es tracta de protegir les comunitats, es tracta de protegir les nostres llibertats d'anar a l'escola o a una botiga, d'anar a l'església sense ser assassinat a trets."

"Quantes vides de nord-americans innocents s'han de perdre perquè diguem prou! Prou! Aquesta vegada ha arribat el moment de fer alguna cosa. Aquesta vegada li correspon al Senat fer alguna cosa."


Nova York aprova restriccions

A banda del debat a escala federal, el Congrés i el Senat de l'estat de Nova York han aprovat aquest dijous una llei que eleva de 18 a 21 anys l'edat mínima per comprar rifles semiautomàtics, les anomenades armes d'assalt, la mateixa petició de Biden als republicans.

La nova llei també prohibeix la venda de munició que pugui travessar les armilles antibales i reforça la llei de "bandera vermella", que permet identificar les persones que poden ser perilloses en possessió d'una arma.

Ho ha celebrat a Twitter la governadora de l'Estat, Kathy Hochul:

"El nostre paquet legal sobre armes, líder al país, acaba de ser aprovat per les dues càmeres. Nova York està prenent mesures ràpides per enfortir les lleis de seguretat, tancar llacunes i protegir les comunitats."

Amb l'aprovació d'aquesta llei Nova York es converteix en el primer estat dels EUA que reforça les restriccions d'accés a les armes després de les últimes massacres, especialment la de 19 nens i 2 professores a Uvalde, a Texas.

Dos tirotejos més amb tres morts

Enmig d'aquesta activitat política, aquest mateix dijous s'ha produït un nou tiroteig mortal, a l'aparcament d'una església fonamentalista cristiana a l'estat d'Iowa.

Segons ha explicat la policia de la ciutat d'Ames, mentre se celebrava una missa a l'església de Cornestone, a l'exterior un home ha matat dues dones a trets i després s'ha suïcidat.

Assistents a una missa commocionats després d'un tiroteig, aquest dijous a Ames, a l'estat d'Iowa (Reuters)

No ha estat l'únic tiroteig d'aquest dijous: al cementiri de la ciutat de Racine, a Wisconsin, almenys dues persones han quedat ferides de bala durant un funeral.

La policia de Racine ha explicat que al cementiri s'han disparat bastants trets, i també que no han pogut identificar l'autor o autors del tiroteig.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsJoe Biden
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut