L'addicció a la cocaïna no té tractament efectiu (Pixabay)
L'addicció a la cocaïna no té tractament efectiu (Pixabay)

Un component del cànnabis podria reduir l'addicció a la cocaïna

El cannabidiol, que no és addictiu, redueix el consum de cocaïna en animals de laboratori

Xavier DuranActualitzat

El cànnabis pot ajudar a reduir l'addicció a la cocaïna. Dit així, semblaria que se substitueix una droga per una altra. Però el que mostra una recerca que acaben de publicar investigadors catalans és que un dels components del cànnabis, el cannabidiol, pot reduir els efectes addictius de la cocaïna.

La recerca s'ha fet amb animals de laboratori i, per tant, caldrà veure si es pot traslladar als humans. L'estudi l'ha fet un equip del grup de Recerca en Neurobiologia del Comportament (GReNeC-NeuroBio) de la Universitat Pompeu Fabra, lideratper Olga Valverde. S'ha publicat a la revista "Neuropharmacology".

Els investigadors van utilitzar ratolins als quals s'havia induït addicció a la droga. Podien autoadministrar-se cocaïna pressionant una palanca. Quan se'ls administrava cannabidiol, es reduïa el consum voluntari de la droga. Els autors també han pogut esbrinar, a nivell molecular, alguns dels mecanismes pels quals es podria produir aquesta reducció de l'addicció.

L'avantatge és que el cannabidiol no és addictiu. A més, aquesta substància ja s'utilitza en alguns preparats per tractar certes malalties, com ara algunes formes rares i greus d'epilèpsia.

Notícia relacionada: Els metges britànics podran prescriure derivats del cànnabis a partir de la tardor

La cocaïna és la segona droga il·lícita més consumida a Europa i els Estats Units. Actualment no existeixen tractaments efectius per a la malaltia crònica de l'addicció a la cocaïna. Aquesta investigació obre la porta a explorar una possible via terapèutica per afrontar-la. Al setembre, investigadors nord-americans van presentar una teràpia amb cèl·lules mare que es mostrava efectiva en ratolins per evitar l'addicció a la cocaïna i el risc de sobredosi.

ARXIVAT A:
CiènciaSalutDrogues
Anar al contingut