Isabel II en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
Isabel II en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
Londres

Un comitè de la Cambra dels Comuns demana a Elisabet II que estalviï

El Comitè de Comptes Públics de la Cambra dels Comuns ha elaborat un informe en què critica la gestió que la Casa Reial britànica fa dels prop de 38 milions d'euros que rep dels contribuents. Per augmentar els ingressos, el comitè proposa obrir el palau de Buckingham quan la reina en sigui fora.

RedaccióActualitzat

La Casa Reial britànica rep prop de 38 milions d'euros dels contribuents per complir les seves funcions i mantenir el personal i les residències oficials. El Comitè de Compte Públics de la Cambra dels Comuns, encapçalat per la diputada Margaret Hodge, ha elaborat un informe on critica la gestió dels diners que fa la reina i l'insta a estalviar.

L'any passat la monarquia britànica va superar en prop de 3 milions d'euros el seu pressupost anual. "Estan gastant per sobre de les seves possibilitats" i "estan utilitzant les reserves" d'un fons especial, afirma Hodge.

El comitè critica que la Casa Reial no estigui aplicant mesures d'austeritat, ja que només va reduir les seves despeses un 5% l'any passat. Per això, demana a la reina que redueixi les seves despeses i augmenti els seus ingressos. Una manera de fer-ho seria obrint el palau de Buckingham al públic, quan la reina no hi sigui.

El palau més emblemàtic de la monarquia britànica està obert durant l'agost, quan la reina es trasllada al castell de Balmoral, a Escòcia, per passar les vacances. La resta de l'any no es permeten visites, tot i que la monarca no sempre hi és.

El palau de Buckingham va obrir les seves portes per primer cop l'estiu del 1993 per recaptar fons per reconstruir el castell de Windsor, que va patir un incendi el 1992. Després de la reconstrucció, la recaptació va a parar a la Royal Collection Trust, una entitat encarregada de mantenir la col·lecció reial d'obres d'art.

El debat sobre els diners que rep la monarquia ha sortit també perquè els fons que rep la Casa Reial augmentaran l'any que ve en 11 milions d'euros fins a prop de 46 milions.
 

Anar al contingut