Arrigorriaga

Un comandament antiterrorista mor en un atemptat d'ETA després d'esclatar una bomba adossada al seu cotxe

ETA ha tornat a atemptar al País Basc. L'inspector de la Policia Nacional Eduardo Antonio Puelles García ha mort com a conseqüència de l'explosió d'un artefacte adherit al seu vehicle, aparcat a l'aire lliure al terme municipal d'Arrigorriaga, a Biscaia. Puelles García, destinat a la Brigada d'Informació d'aquest cos, era part important en la lluita antiterrorista i tot apunta que la banda ETA l'hauria marcat com a objectiu. La capella ardent amb les restes mortals de l'inspector, instal·lada a la Subdelegació del Govern a Biscaia, continuarà oberta dissabte al matí. A la tarda està prevista una manifestació de rebuig a l'atemptat pels carrers de Bilbao convocada pel lehendakari, Patxi López.

Actualitzat
Els fets han passat poc després de les nou del matí, quan un vehicle ha esclatat a l'interior d'un pàrquing a l'aire lliure situat al carrer Santa Isabel del terme municipal d'Arrigorriaga, molt a prop del barri de La Peña de Bilbao.

A dins del cotxe sinistrat, hi havia l'inspector en cap del Grup de Vigilàncies Especials de la Brigada d'Informació de la Policia Nacional, Eduardo Antonio Puelles García, que ha perdut la vida. Puelles, de 49 anys, era un dels encarregats de la lluita antiterrorista. El seu cos ha quedat totalment calcinat per l'explosió i les flames.

Tot apunta que es tracta d'un atemptat de la banda ETA, que hauria recuperat el sistema de la bomba adossada, adherida al vehicle. Aquest artefacte esclata quan el cotxe es posa en marxa.

L'explosió ha incendiat quatre vehicles més i el foc ha provocat una intensa columna de fum que es podia veure des de molts llocs de Bilbao. Els bombers han aconseguit controlar les flames una hora més tard. L'Ertzaintza s'ha desplaçat al lloc dels fets i, en un primer moment, ha mantingut acordonada la zona en previsió que hi pogués haver algun parany.

La dona de Puelles García ha hagut de ser ingressada en un centre hospitalari després de sentir l'explosió que ha acabat amb la vida del seu marit. Segons ha explicat l'alcalde d'Arrigorriaga, Alberto Ruiz de Azua, l'agent vivia molt a prop d'on s'ha produït l'atemptat i en sentir l'explosió la dona ja ha pensat que la víctima era el seu marit. La vídua ha tingut una crisi nerviosa i ha hagut de rebre assistència sanitària. Segons informa el Departament d'Interior basc, l'inspector de la Policia Nacional tenia dos fills. A més, un dels germans de la víctima és agent de l'Ertzaintza.

Centenars de persones en visiten la capella ardent

Minuts abans de les cinc de la tarda d'aquest divendres, el fèretre amb les despulles de l'inspector Eduardo Puelles ha arribat a la Subdelegació del Govern a Biscaia, ubicada a Bilbao. A l'interior de la capella ardent, que ha obert al públic a les sis de la tarda, s'hi trobaven la vídua de l'agent assassinat i els seus dos fills, a més de familiars i amics de la víctima.

També hi han assistit el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba; el secretari d'Estat per a la Seguretat, Antonio Camacho; el lehendakari, Patxi López; el conseller de l'Interior basc, Rodolfo Ares; el delegat del govern al País Basc, Mikel Cabieces; la presidenta del Parlament basc, Arantza Quiroga; el bisbe de Bilbao, Ricardo Blázquez, i el subdelegat del govern a Biscaia, Miguel Angel Fernández, entre d'altres.

El president del govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, que ha concedit la Medalla al Mèrit Policial a títol pòstum a Eduardo Puelles, ha viatjat a Bilbao des de Madrid en avió acompanyat del president del PP, Mariano Rajoy.

La capella ardent tornarà a obrir aquest dissabte a les nou del matí, després que aquest divendres hi han passat centenars de persones. L'inspector serà enterrat a la tarda.

Els investigadors sospiten de membres fugits del "comando Biscaia"

Fonts de la investigació sospiten que un grup de "legals", o membres no fitxats d'ETA, que formarien part del "comando Biscaia", estarien darrere de l'atemptat contra l'inspector de la policia a Arrigorriaga. Es tractaria d'un grup d'etarres que van fugir de la batuda que va fer la Guàrdia Civil l'estiu passat i que comptaria amb nombrosa informació recopilada sobre el terreny per ells mateixos.

L'artefacte que ha fet esclatar el vehicle d'Eduardo Puelles estaria compost, segons la investigació, per entre 1,5 i 2 quilos d'explosiu i l'haurien col·locat a prop del dipòsit de combustible.

Primera víctima de l'era Patxi López

Eduardo Antonio Puelles García és la primera víctima d'ETA d'ençà que el socialista Patxi López és lehendakari. L'explosió mortal arriba després de nombroses detencions, cops policials i atemptats de baixa intensitat que feien pensar que la banda estava molt debilitada.

Aquest últim atac d'ETA coincideix amb el dia del 22è aniversari de l'atemptat de l'Hipercor, el 19 de juny del 1987, en què van morir 21 persones i 40 més van resultar ferides.

Zapatero suspèn la seva agenda

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que era a la cimera de caps d'estat i de govern de Brussel·les, ha suspès els actes i reunions que tenia previstos per aquest divendres. Zapatero ha rebut informació telefònica sobre els fets i ha fet una compareixença en què ha denunciat els efectes del "terrorisme inhumà i cruel" d'ETA. El president del govern espanyol ha abandonat la capital europea per desplaçar-se al País Basc i assistir a la capella ardent.

De la seva banda, el lehendakari basc, Patxi López, ha fet una compareixença pública en què ha condemnat fermament l'atemptat i ha convocat una marxa de protesta pel centre de Bilbao. López ha assegurat que ensenyaran "el camí de la presó" als terroristes.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut