El coixí permet adoptar fàcilment la postura Sims
El coixí permet adoptar fàcilment la postura Sims

Un coixí per a embarassades corregeix la posició incorrecta del fetus en el part

Permet reduir el nombre de cesàries i facilita el part vaginal

Xavier DuranActualitzat

Un coixí dissenyat per una llevadora de Vall d'Hebron evita cesàries i facilita el part vaginal. Aquesta peça corregeix la posició incorrecta del fetus i ajuda a obrir més la pelvis.

En el moment del part, cal que el fetus estigui mirant cap avall. Però en aproximadament el 40 % de les dones, el fetus està mirant cap amunt. Això dificulta la sortida i obliga a practicar una cesària o a utilitzar fòrceps.

Per evitar-ho, la dona pot adoptar el que s'anomena postura de Sims modificada. S'ha de situar en decúbit lateral (tombada de costat), amb la cama superior paral·lela a la inferior i el genoll rotat cap a l'interior. Porta el nom del metge nord-americà James Marion Sims (1813-1883), considerat el pare de la ginecologia moderna.

Un 30% menys de cesàries

Un equip de Vall d'Hebron, encapçalat per la llevadora Vanessa Bueno, va dur a terme un assaig clínic fent servir els camals de la llitera per a elevar la cama amb la dona de costat. L'estudi va incloure 120 dones que duien el fetus en posició occipital, és a dir, mirant cap amunt.

Els resultats de l'assaig, publicat a la revista "Birth", mostraven que en el 50,8% de les dones que adoptaven la postura Sims es modificava la posició incorrecta del fetus. Això només es produïa en el 21,7% de les dones a qui es deixava escollir lliurement la postura. La conseqüència va ser que el 84,7%, la gran majoria, de les dones que adoptaven a la postura Sims parien per via vaginal. Entre les dones que no ho feien el percentatge baixava al 68,3%.

A part d'aquest fet, que reduïa les cesàries en un 30 %, també disminuïa la morbiditat materna i fetal. També eren menors l'estada hospitalària i les visites posteriors a Urgències, perquè es produïen menys complicacions.

La idea del coixí

El problema era que si calia mantenir la postura molta estona, el camal de la llitera no era l'opció més còmoda. Per això, Vanessa Bueno va dissenyar un coixí que permetés aconseguir la mateixa postura. No n'existia cap amb aquestes característiques, que, segons Bueno, presenta diversos avantatges:

"El pot fer servir qualsevol dona, independentment de la llitera que tingui l'hospital, i ens assegurem que la postura, l'angle d'obertura de la pelvis i la rotació del genoll de la cama superior són sempre els adequats i la dona està còmoda."

El coixí s'anomena Easysims, perquè fa fàcil ("easy" en anglès) adoptar la postura Sims.

 

La postura Sims redueix el nombre de cesàries

 

L'ús del coixí durant les hores de dilatació facilita l'adequada orientació del fetus i pot reduir el risc de cesària. També resulta beneficiós si l'orientació del fetus és la correcta, perquè provoca l'obertura de la pelvis i el nadó té més espai per sortir.

Una altra aplicació és facilitar el descans durant el tercer trimestre d'embaràs. En aquest període final es recomana a les embarassades dormir de costat, per millorar l'oxigenació del fetus i reduir les baixades de tensió maternes. El coixí facilita mantenir aquesta postura durant moltes hores. Això també evita molèsties i dolors lumbars.

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut