Un codi de colors identificarà el valor nutricional d'aliments i begudes

Sanitat implantarà el nou sistema d'etiquetatge Nutri-score amb l'objectiu de facilitar que es faci una dieta saludable
Un codi de colors identificarà el valor nutricional d'aliments i begudes
Madrid

Un codi de colors identificarà el valor nutricional d'aliments i begudes

Sanitat implantarà el nou sistema d'etiquetatge Nutri-score amb l'objectiu de facilitar que es faci una dieta saludable
Irene Vaqué Actualitzat
El nou sistema d'etiquetatge arribarà aviat als supermercats (Pixabay)

El nou sistema d'etiquetatge arribarà aviat als supermercats (Pixabay)

Els consumidors es trobaran ben aviat a les botigues i supermercats amb nou etiquetatge dels aliments i begudes. Serà un codi de cinc colors que van del verd al vermell, que anirà a la part frontal del producte i que ajudarà a identificar-ne la qualitat nutricional.

Aquest sistema es diu Nutri-score, ja s'ha implantat a França i serà obligatori l'any que ve. De tota manera, la indústria està començant a adoptar el logotip.

Com és el semàfor de colors

Tindran color verd els aliments i begudes més saludables, i vermell els que tinguin menys valor nutricional. Els colors del semàfor són verd fosc, verd clar, groc, taronja i vermell.

S'avaluaran paràmetres com els sucres, els greixos saturats, la sal, les calories, la fibra i les proteïnes.

A diferència del que fan algunes marques, no hi haurà un semàfor per a cadascun d'aquests components, sinó que en cada producte es destacarà el color que li correspongui en funció del contingut. Cada color s'associa també a una lletra:


Com es defineix el color?

L'assignació del color es fa mitjançant un algoritme, que té en compte els nutrients que cal prioritzar i els que són prescindibles o nocius.

El projecte sinAzucar.org s'ha fet ressò de la manera com es valoren els productes, que també es pot consultar al web de salut pública de França:


Notícia relacionada: Menjar fruita que no sigui de temporada incrementa el risc d'obesitat i sobrepès

On més es fa servir Nutri-score?

A França es va començar a aplicar l'any passat. Bèlgica està a punt d'oficialitzar-lo i Portugal treballa amb el mateix model.

La ministra defensa un etiquetatge "més fàcil"


La ministra de Sanitat i Consum, María Luisa Carcedo, creu que s'ajudarà el consumidor a decidir-se per aliments més saludables:

"L'etiquetatge actual de vegades és difícil d'entendre. Que sigui molt més fàcil, que amb una ullada sàpiguen identificar quin tipus de producte estan adquirint i el que significa per a la salut."

La ministra ha considerat preocupant no només que s'hagi triplicat en 40 anys la incidència de l'obesitat i el sobrepès a Espanya. Carcedo ha considerat encara és "més greu" que afecti els nens i que ho faci de forma desigual, perquè n'hi ha més casos en les famílies amb rendes més baixes i amb menys nivell educatiu.

El nou sistema d'etiquetatge s'ha difós el Dia Mundial de Lluita contra l'Obesitat.

Què en pensen nutricionistes i consumidors?

Des del Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes han aplaudit el sistema, perquè, diuen, és ràpid d'entendre. Manuel Moñino, representant de l'organització a la federació europea de dietistes EFAD, destaca que se n'ha comprovat l'eficàcia:

"Un etiquetatge frontal avaluatiu, clar d'entendre, basat en els 100 grams, amb color, exempt d'un conflicte d'interessos i transparent pot contribuir de manera significativa a una elecció més saludable dels aliments."

El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya, com sis col·legis més d'arreu de l'estat, han defensat el Nutri-score perquè consideren que ajuda els consumidors.

Des de l'Organització de Consumidors i Usuaris consideren que seria millor que els productes incloguessin no només el semàfor genèric, sinó específic de cada component.

L'OCU pensa que caldria destacar-ne tant els valors positius i negatius, per aconseguir que cadascú decideixi en funció del seu estat de salut:

 

La Confederació de Consumidors i Usuaris CECU l'ha rebut amb "prudència" perquè entenen que està basat en els hàbits d'alimentació francesos i per això demanen que s'afavoreixin els aliments saludables de la dieta mediterrània.

Notícia relacionada: Investigadores catalanes curen la diabetis 2 i l'obesitat en ratolins amb teràpia gènica

TEMES:
Salut Gastronomia

VÍDEOS RELACIONATS