Un ciberatac "ransomware" bloqueja 8.850 km d'oleoductes que abasteixen l'est dels EUA

Biden aixeca les restriccions al transport de combustible per carretera per evitar el desabastiment d'una àrea habitada per més de 118 milions de persones

Juli Rodés AlmerActualitzat

Fins a 8.850 quilòmetres d'oleoductes que abasteixen la costa est dels Estats Units des de Texas estan inoperatius per un ciberatac. Aquest dilluns és el quart dia de bloqueig i les alarmes comencen a disparar-se.

Colonial Pipeline, el principal operador d'oleoductes del país, ha estat víctima d'un atac "ransomware", en què els pirates informàtics segresten dades d'empreses i en demanen un rescat a canvi de poder recuperar-les.

De vegades, els hackers també demanen diners per no fer públiques dades confidencials.

En aquest cas, haurien robat 100 gigabytes de dades de Colonial, segons han informat fonts properes al cas.

 

Un rètol adverteix a Woodbine, Maryland, del pas soterrat d'un oleoducte de Colonial Pipeline (EFE/Jim Lo Scalzo)


Se sospita que els autors de l'atac són un grup anomenat DarkSide ("costat fosc").

Colonial no ha confirmat que els hackers siguin DarkSide, ni quin rescat els han demanat, ni quan es va produir l'atac. Se sap, però, que el president dels Estats Units, Joe Biden, ja va ser informat del ciberatac dissabte al matí.

Sembla que les dades de Colonial no haurien estat transferides fora del sistema de l'empresa, cosa que limitaria la capacitat dels hackers de perjudicar-la.

El restabliment del servei en els oleoductes de Colonial s'ha convertit en una prioritat per a la Casa Blanca, que ja ha obert una investigació, que fonts del govern federal han confirmat que encara està a les beceroles.

Agències del govern i també empreses especialitzades en ciberseguretat estan treballant per fer front al ciberatac.

 

Dipòsits de Colonial Pipeline a Woolbridge, Nova Jersey (Reuters)


Pels 8.850 quilòmetres de la xarxa d'oleoductes de Colonial Pipeline circulen cada dia 2,5 milions de barrils de gasolina, dièsel, combustible per a l'aviació i altres productes refinats.

És gairebé la meitat del subministrament que abasteix els grans nuclis de població de l'est i el sud dels Estats Units, on viuen més de 118 milions de persones.

Colonial també abasteix una part dels principals aeroports del país, com el Hartsfield-Jackson d'Atlanta, el més transitat del món.

 

Avions a l'aeroport d'Atlanta, el més transitat del món (Reuters/Elijah Nouvelage)


Aquest diumenge l'empresa ha explicat que les principals línies de subministrament continuen sense servei, i que només estaven operatives algunes canonades secundàries.

Un altre oleoducte també trasllada combustible cap la costa est, però té una capacitat molt inferior, per sota d'una tercera part de Colonial.

Pertany a l'empresa Kinder Morgan i diumenge ja va assolir la seva màxima capacitat

 

Dipòsits de combustible de Colonial Pipeline a Woodbine, Maryland (EFE/Jim Lo Scalzo)


Si l'aturada de Colonial s'allarga caldrà habilitar una línia de transport per carretera, amb camions cisterna, entre la costa del golf de Mèxic i els ports de la costa est.

Aquesta alternativa presenta una complicació afegida: almenys una quarta part dels conductors de camions cisterna estan de baixa, la majoria a causa de la pandèmia.

Ara per ara, l'activitat de les refineries nord-americanes no s'ha vist afectada per aquesta situació; mentrestant, algunes ja busquen mitjans d'emmagatzematge alternatius.

 

El president dels Estats Units, Joe Biden, aquest divendres, abans de pujar al Marine One (Reuters/Jonathan Ernst)


Per evitar que hi pugui haver desabastiment, Biden ja ha aprovat l'aixecament de les restriccions al transport de combustibles per carretera, prèvia declaració de l'estat d'emergència regional.

El primer efecte del ciberatac s'ha notat als mercats financers, on el preu del petroli ja ha pujat.

Ara el temor és que aquest augment es traslladi als consumidors, que començarien a notar-lo a les benzineres quan anessin a omplir el dipòsit.

Al Capitoli, congressistes republicans i demòcrates han fet una crida a reforçar la protecció de les infraestructures energètiques essencials.

ARXIVAT A:
Estats UnitsInfraestructures
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut