Cua de cotxes per omplir el dipòsit a Durham, Carolina del Nord (Reuters/Jonathan Drake)

Un ciberatac genera pànic a les gasolineres dels Estats Units i posa en alerta el país

Biden ordena reforçar la ciberseguretat, mentre que Colonial Pipeline anuncia la represa progressiva de les seves operacions

Colonial Pipeline, l'operador del principal oleoducte dels Estats Units, ha anunciat aquesta nit que ha començat a reprendre l'activitat, cinc dies després de ser víctima d'un ciberatac

Divendres passat, 8.850 quilòmetres d'oleoducte entre Texas i Nova Jersey, que abasteix de combustible els estats de la costa est, van quedar fora de servei a causa d'un atac informàtic "ramsonware"

L'anunci de Colonial ha arribat quan en diversos estats ja hi havia cues llarguíssimes per omplir el dipòsit.

O per intentar-ho, perquè almenys 12.000 benzineres han quedat buides mentre tot de cotxes circulaven mirant de trobar-ne una que encara tingués combustible.

 

Un toc d'alerta

Aquest atac informàtic a una infraestructura essencial ha posat de relleu la necessitat d'augmentar la ciberseguretat.  Aquest dimecres, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha firmat una ordre executiva en aquest sentit, que imposa nous criteris als programes informàtics adquirits pel govern federal.

D'aquí sis mesos, el programari que no compleixi aquests nous estàndards ja no podrà ser adquirit per l'administració.

"No ens podem permetre operar amb l''statu quo' d'esperar que passi el pròxim incident", ha declarat una integrant del govern, que ha afegit: "El cost és senzillament inacceptable".

 

Sortidor d'una benzinera de Falls Church, a Virgínia, tancat per manca de carburant (Reuters/Kevin Lamarque)

 

Pànic al desabastiment

I és que han quedat desabastides gairebé el 60% de les benzineres de l'àrea metropolitana d'Atlanta, la capital de l'estat de Geòrgia, on l'afectació general ha estat del 43%, igual que a Carolina del Sud. 

A Carolina del Nord s'han quedat sense combustible el 65% de les benzineres. A Virgínia, el 8%.

De res ha servit la crida de la indústria a evitar el pànic i la compra compulsiva de combustible, tot assegurant que el país té prou subministrament per abastir l'àrea afectada per l'aturada de l'oleoducte.

Algunes benzineres han venut el doble o el triple que habitualment, i algunes han limitat la venda per client a 10 galons (uns 38 litres).

 

Un home omple un dipòsit en una benzinera de Durham, a Carolina del Nord (Reuters/Jonathan Drake)


A banda de les cues, el pànic pel desabastiment també ha causat la major pujada del preu del combustible des de l'octubre de 2014, segons l'Associació Americana de l'Automòbil. 

De mitjana, a tot el país, el galó (3,79 litres) de gasolina normal ha pujat 2 cèntims.

En alguns estats directament afectats, però, el preu del galó ha pujat més, entre 3 i 10 cèntims.

Es dona la circumstància, a més, que en aquesta època de l'any ja és habitual que el preu dels carburants pugi lleugerament, quan s'acosta el que es coneix com "la temporada d'estiu de conducció", que comença el cap de setmana previ a l'últim dilluns de maig, festiu, perquè és el Dia del Memorial o Dia dels Caiguts.

La represa de les operacions per part de Colonial no vol dir que abastiment de gasolina i gasoil ja es reprengui amb normalitat; el retorn serà gradual.

L'empresa ha admès que trigarà uns dies, i alguns analistes allarguen aquest termini fins a dues setmanes.


L'FBI acusa DarkSide

La investigació oberta el cap de setmana tendeix a confirmar la sospita inicial, que acusava DarkSide de ser l'autor del ciberatac.

L'FBI ha apuntat a aquest grup amb seu a Rússia o l'Europa de l'Est, que no ha reivindicat l'atac a Colonial Pipeline, però sí que ha admès haver entrat en els sistemes d'altres tres empreses. 

ARXIVAT A:
Estats UnitsInfraestructures
Anar al contingut