Un centenar de refugiats bloqueja la principal estació de trens d'Atenes (Reuters)
Un centenar de refugiats bloqueja la principal estació de trens d'Atenes (Reuters)

Un centenar de refugiats amb bitllets bloqueja la principal estació d'Atenes

Els migrants tenien bitllets per anar fins a Salònica i intentar travessar la frontera, però un bloqueig policial ho impedeix per no empitjorar la situació

RedaccióActualitzat

Més d'un centenar de refugiats han bloquejat aquest divendres les vies de la principal estació de tren d'Atenes, en protesta pel bloqueig policial que els impedeix viatjar al nord del país. Els refugiats volen unir-se a una caravana que pretén travessar la frontera amb Macedònia del Nord.

L'ocupació va començar aquest dijous a la nit després que, tot i que havien comprat bitllets per anar fins a Salònica, la policia va prohibir que sortissin d'Atenes per no empitjorar la situació al nord del país.

Aquest divendres desenes de persones, inclús nens, s'han assegut i estirat a terra i alguns han decidit començar la marxa caminant en paral·lel al seu recorregut en direcció nord. Aquest incident ha causat retards i cancel·lacions de trens nacionals i suburbans.

 

 

700 persones esperant per passar la frontera

Segons ha informat la policia de Salònica, des de la tarda de dijous un total de 700 persones procedents de diferents part de Grècia han acampat fora del camp de refugiats de Diavatà, un suburbi d'aquesta ciutat, com a resposta a una crida feta a les xarxes socials per travessar la frontera plegats.

Un jove afganès dona el seu testimoni de la dura realitat que s'està vivint a aquella zona:

"És un pla que porta temps gestant-se per gent que vol abandonar Grècia i que es va materialitzar fa dos dies. La majoria de refugiats d'aquest país tenen moltíssims problemes, com jo, que vaig viure set mesos a Moria, el pitjor campament conegut al món."


El secretari de Política Migratòria del partit de govern Syriza, Miltiadis Klapas, ha explicat que el rumor circula des de fa dos mesos:

"Intentarem buscar una solució i convence'ls que no podran travessar la frontera. Se'ls tornarà els diners dels bitllets. Sabem que busquen esperança, però és una situació que no només depèn de Grècia. És un problema europeu."

 

Des de Salònica, el coordinador regional del Ministeri de Migració ha dit que no sortirà cap tren des d'Atenes cap a Salònica fins a pròxim avís amb la intenció de "contenir les mobilitzacions cap al nord i les fronteres".

 

La situació al camp de Diavatà és límit

Amb un fort dispositiu policial, les autoritats han acordonat el camp de Diavatà perquè no augmenti la xifra de persones concentrades en tendes de campanya al seu voltant.


El 2016, desenes de milers de persones es van reunir en aquest petit poble vora la frontera per exigir l'obertura de les fronteres. Un èxode massiu que va desembocar en una severa crisi humanitària.

La situació a Diavatà és molt tensa, amb enfrontaments habituals entre refugiats i agents. Aquest divendres, un grup de 40 dones amb alguns nens han intentat trencar el cordó policial i han estat reprimides amb gasos lacrimògens.


L'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) i l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) han emès aquest divendres un comunicat advertint de les conseqüències de participar en aquests moviments:

"A més de possibles conseqüències legals, els que participin en aquests moviments poden acabar en condicions funestes perquè es quedaran sense refugi, aliments o altres serveis bàsics adequats."

ARXIVAT A:
MigracionsPobresa
Anar al contingut