La potència de les explosions ha deixat alguns edificis de la zona pràcticament enrunats (Abdirahman Hussein/Reuters)

Un centenar de morts en un doble atemptat jihadista a Somàlia

Dos potents cotxes bomba al centre de Mogadiscio han deixat també uns 300 ferits

Un doble atemptat amb cotxe bomba al centre de Mogadiscio, la capital de Somàlia, ha causat aquest dissabte almenys 100 morts i 300 ferits. Segons la policia, amb pocs minuts de diferència han explotat dos cotxes carregats de material incendiari i metralla.

Tindrien com a objectiu un hotel on estaven reunides les màximes autoritats del país. En no poder accedir-hi pels controls policials que hi havia, els terroristes han fet esclatar un primer vehicle davant del Ministeri d'Educació. Quan l'indret s'ha omplert de sanitaris, periodistes i veïns que acudien al rescat han accionat un segon cotxe trampa. El lloc escollit és una cruïlla de la ciutat molt concorreguda i amb moltes oficines governamentals, hotels i restaurants.

Els dos cotxes bomba han provocat una autèntica massacre (Abdirahman Hussein/Reuters)

El presumpte objectiu de l'atac seria el president somali, Hassan Sheikh Mohamud, que n'ha responsabilitzat el grup jihadista d'Al-Shabab i ha avisat que "el nombre de morts i de ferits encara pot créixer més".

L'atac encara no ha estat reivindicat, però la ciutat és objectiu d'atemptats de manera recurrent des del 2011, quan els islamistes d'Al-Shabab, vinculats a Al-Qaeda, en van ser expulsats.

Mohammud només porta cinc mesos en el càrrec i, com la resta de caps d'estat que ha tingut Somàlia, té el propòsit d'eliminar la guerrilla integrista, posar fi a la guerra civil que fa 30 anys que dura i reunificar el país.

El nombre de ferits encara pot anar creixent en les properes hores (Feisal Omar/Reuters)

La missió de l'ONU a Somàlia també ha condemnat l'atemptat i s'ha solidaritzat amb les víctimes.

Somàlia viu en un estat de guerra i caos des del 1991, quan va ser enderrocat el dictador Mohamed Siad Barre. El país va quedar llavors sense govern efectiu i en mans de milícies islamistes i senyors de la guerra.

Precisament, en aquest mateix punt de la ciutat on hi ha hagut la doble explosió, fa 5 anys hi va haver l'atemptat més mortífer atribuït a aquesta milícia integrista islàmica, quan un camió bomba va deixar 512 morts i 290 ferits.

ARXIVAT A:
Jihadisme Àfrica
Anar al contingut