El camp de boies de fondeig de Tamariu (ACN/Ariadna Reche)
El camp de boies de fondeig de Tamariu (ACN/Ariadna Reche)
Palafrugell

Un centenar de barques protesten a Palafrugell per la pujada de preu de les boies

Els propietaris de barques acusen l'Ajuntament d'haver propiciat que el cost de les boies no pari d'augmentar adjudicant-les a qui més diners n'ofereix

La demanda creixent de punts per amarrar les embarcacions a ports de la Costa Brava ha disparat el preu de les boies.

A quarts d'onze del matí, un centenar d'embarcacions familiars congregades davant la platja de Port Bo de Calella de Palafrugell han iniciat una marxa lenta per demanar a l'Ajuntament que aturi l'escalada de preus de les boies de fondeig.

Els propietaris de les embarcacions de Palafrugell es queixen que enguany han hagut de pagar 3.500 euros per tres mesos de temporada. Això és aproximadament uns 1.000 euros més que l'any passat. I en culpabilitzen l'Ajuntament.

Segons expliquen, el consistori va atorgar la nova licitació al postor que més diners oferia per boia. Asseguren que això posa en perill les barques tradicionals, que perdran els amarratges perquè no els podran pagar.

Per la seva banda, l'Ajuntament assegura que tot el procés d'adjudicació s'ha fet "seguint la llei". Però ha anunciat que estudiarà gestionar directament les boies en un futur per evitar l'escalada de preus.

En filera i guarnides amb banderes pirates en senyal de protesta, el centenar d'embarcacions han resseguit la costa, de Calella a Tamariu.

Les barques lluïen banderes negres, amb la imatge d'una boia convertida en calavera i un pegat a l'ull esquerre amb el logotip de l'ajuntament
Les barques lluïen banderes negres, amb la imatge d'una boia convertida en calavera i un pegat a l'ull esquerre amb el logotip de l'Ajuntament (ACN/Ariadna Reche)


Un 10% de boies buides

Aquest estiu s'han instal·lat a Palafrugell un total de 786 boies de fondeig repartides entre Calella, Llafranc i Tamariu. D'aquestes, es calcula que un 10% han quedat buides a causa de l'elevat preu que demanava l'empresa concessionària per fer-ne ús.

Els usuaris es queixen que aquest és el primer any que han quedat buides boies "perquè la gent no hi pot fer front". Denuncien que els preus són "abusius" i que els propietaris d'embarcacions "no són rics".

L'eslora mitjana de les embarcacions que hi amarren és d'entre 5 i 6 metres. "Són barquetes per sortir amb la família", asseguren.

Un centenar d'embarcacions navegant en fila per protestar contra el preu de les boies a Palafrugell
Un centenar d'embarcacions navegant en fila per protestar contra el preu de les boies a Palafrugell (ACN/Ariadna Reche)

Els propietaris de barques més antics recorden que el preu de les boies s'ha multiplicat per deu els últims 15 anys.

A la Costa Brava, el cost de les boies oscil·la entre municipis amb preus encara més elevats, com els 5.000 euros que es demana a la zona d'Aiguablava (Begur) o d'altres com Cadaqués o Tossa de Mar, on el servei costa uns 1.500 euros.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
Anar al contingut