Ginebra

Un casc blau resulta ferit en un atac a un comboi de l'ONU a la Costa d'Ivori

La situació a la Costa d'Ivori s'està agreujant. Més de 19.000 ciutadans han fugit a Libèria per evitar la violència que s'ha estès pel país després de les eleccions. Segons fonts de les Nacions Unides, els últims tres dies han abandonat el país 5.000 persones. Una delegació integrada pels presidents del Benín, Cap Verd i Sierra Leone han viatjat aquest dimarts a Abidjan per donar un ultimàtum a Laurent Gbagbo: que entregui la Presidència a Alassane Ouattara. Si no ho fa, li adverteixen que la Comunitat Econòmica dels Estats de l'Àfrica Occidental (CEDEAO) utilitzarà la força per treure'l del poder. Durant la visita dels presidents s'ha produït un atac contra un comboi de les Nacions Unides. Un casc blau ha resultat ferit d'arma blanca.

Actualitzat
Els vehicles de l'ONU han estat atacats en un barri perifèric d'Abidjan per seguidors del president sortint Gbagbo. Un soldat ha resultat ferit en un braç per un matxet, mentre s'incendiava un dels vehicles del comboi. Les Nacions Unides han condemnat l'atac.

Mentrestant, diversos països africans miren d'evitar una escalada de violència. Els presidents del Benín, Cap Verd i Sierra Leone, en nom de la Comunitat Econòmica dels Estats de l'Àfrica Occidental (CEDEAO), han viatjat a la Costa d'Ivori aquest dimarts per comunicar a Laurent Gbagbo les decisions de la cimera extraordinària que van celebrar el divendres passat a Abuja, on també van manifestar la seva preocupació per la violència postelectoral desencadenada al país. Des que van començar els aldarulls han mort almenys 173 persones, segons l'ONU.

Els tres dirigents han exigit al president sortint que reconegui la derrota electoral del 28 de novembre passat i lliuri el poder a Alassane Ouattara, reconegut com a president electe per la comunitat internacional. Li adverteixen que no dubtaran a utilitzar la força. Gbagbo i els seus seguidors han rebutjat la possibilitat d'abandonar el poder i davant l'amenaça d'intervenir al país, han afirmat que la Costa d'Ivori "no és un protectorat de la CEDEAO". Han amenaçat de fer una guerra civil i de desestabilitzar els països veïns.

Després de l'entrevista amb Gbagbo, els tres governants s'han trobat amb Alassane Ouattara a l'Hotel Golf d'Abidjan, on ha establert la seva seu i la del seu govern, protegit pels exrebels de les Forces Noves i els Cascos Blaus de l'Operació de les Nacions Unides a la Costa d'Ivori (ONUCI). L'Hotel Golf està encerclat per les Forces Armades i de seguretat de la Costa d'Ivori, que donen suport a Gbagbo, i no hi permeten l'accés als soldats de la ONUCI, que s'han d'aprovisionar mitjançant helicòpters.

Abans de les reunions amb Gbagbo i Ouattara, els presidents que representen la CEDEAO s'han trobat amb el director d'Operacions de Manteniment de la Pau de l'ONU, Alain Le Roy, i l'enviat de les Nacions Unides a la Costa d'Ivori, Choi Youn-Jin, cap de l'operació de l'ONU amb un desplegament de 10.000 cascos blaus al país.

A la mediació per tractar d'evitar una guerra civil han anunciat que s'hi uniran els bisbes de la Costa d'Ivori, on l'Església catòlica ha fet una crida a la negociació per evitar la violència i el vessament de sang.

Si la missió dels presidents de la CEDEAO fracassa, el primer ministre de Kènia, Raila Odinga, viatjarà aviat a Abidjan, en nom de la Unió Africana, per buscar una solució al conflicte. Odinga va ser designat per la Unió Africana perquè "segueixi la situació de la Costa d'Ivori i reforci les possibilitats d'èxit dels esforços que es duen a terme actualment".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut