Una imatge d'arxiu del col·legi La Salle de Premià de Mar
Una imatge d'arxiu del col·legi La Salle de Premià de Mar (Wikimedia)

Un cas no prescrit permetria jutjar Linares, el presumpte violador d'Alejandro Palomas

Una exalumna acusa d'abusos sexuals comesos entre el 2007 i el 2008 l'exprofessor i religiós Jesús Linares, denunciat per diversos alumnes de La Salle de Premià i Montcada

RedaccióActualitzat

La denúncia d'un delicte d'abusos que no hauria prescrit presentada per una exalumna podria portar finalment l'exprofessor i religiós de La Salle de Premià i Montcada Jesús Linares davant d'un tribunal.

Segons han avançat Diario.es i El Periódico, la nova denúncia presentada als Mossos és per abusos comesos entre els anys 2007 i 2008. Com que encara no han passat 15 anys, el delicte encara pot ser jutjat. D'aquesta manera, almenys un dels menors que acusen Linares d'abusos podria veure com el seu cas arriba a la justícia.

Jesús Linares, que ara té 90 anys, no ha estat processat per cap dels abusos que han denunciat diversos exalumnes, entre els quals l'escriptor Alejandro Palomas, que el va acusar d'haver-lo violat mentre el religiós va ser professor a La Salle de Premià i a La Salle de Montcada i Reixac.

Arran de la investigació d'aquests dos diaris, que van destapar diversos casos, una exalumna va explicar que mentre anava al parvulari, entre el 2007 i el 2008, Linares li va introduir caramels als pantalons: "Sé que em va posar llaminadures per allí, però no sé què passava ni què em va dir", va declarar als diaris.

Ara, amb més de 18 anys i després de trencar el silenci destapant el seu cas al diari, la noia ha presentat una denúncia als Mossos.

Alejandro Palomas i altres víctimes

El mes de gener, l'escriptor Alejandro Palomas feia públic el seu infern a La Salle de Premià. Va explicar que Linares en va abusar i el va violar entre el 1975 i el 1977, quan era alumne seu. Malgrat que la seva família ho va denunciar, la direcció de l'escola no va prendre cap mesura contra el professor. El mes de febrer, el cas va quedar arxivat perquè els delictes havien prescrit.

Palomas va ser el primer a denunciar Jesús Linares. Al febrer, La Salle de Premià va portar a la Fiscalia set denúncies més contra el religiós, d'abusos que haurien passat en aquest centre del Maresme entre els anys 70 i 80, destapats també arran de la investigació periodística.  

Aquestes denúncies van animar altres exalumnes de La Salle de Montcada ha explicar que també havien estat víctimes de Linares quan aquest va ser traslladat des del centre de Premià, entre els anys 80 i 90. En una carta oberta, retreien al col·legi que no hagués pres mesures contra el professor i germà de la congregació.

El 2003, després de 18 anys al centre de Montcada, Linares va tornar a Premià com a director de la comunitat religiosa que viu al centre. I de nou es va ocupar de la infermeria del centre educatiu, un espai que li hauria servit d'excusa per cometre els abusos.

Ara, el religiós té més de 90 anys i viu en una residència de La Salle a Cambrils, al Baix Camp.

Actualment, segons recullen els diaris, les investigacions judicials que continuen obertes són pels casos de La Salle de Premià, arran de l'actuació de la Fiscalia de Mataró. Les investigacions que va obrir la Fiscalia de Sabadell pels casos denunciats al centre de La Salle de Montcada s'han arxivat perquè els casos han prescrit.

 

ARXIVAT A:
JudicialPederàstia Assetjament sexual MenorsAgressió sexualEsglésiaMossos d'Esquadra
Anar al contingut