Un cap d'informació de la Policia Nacional: "Els CDR van organitzar molt bé l'1-O" (Reuters)
Cues per votar l'1-O en un col·legi de Vic (Reuters)
Madrid

Un cap d'informació de la Policia Nacional: "Els CDR van organitzar molt bé l'1-O"

L'agent número 19.196 ha assegurat que no sabia que hi hauria un binomi a cada col·legi

Josep Maria CampsActualitzat

Després de l'interrogatori als 9 guàrdies civils que van quedar pendents la setmana passada, i també del recés de les 12 del migdia, aquest dimecres ha declarat l'agent de la Policia Nacional amb el número d'identificació 19.196.

Aquest agent ha explicat que va arribar a Catalunya el 23 de setembre de 2017 per coordinar el servei d'informació del cos a Barcelona ciutat durant l'1-O.

Després del referèndum es va encarregar d'instruir l'informe que va resumir les actes de l'actuació de la Policia Nacional a la ciutat de Barcelona durant el referèndum.

 

Els CDR i "la faceta de clandestinitat" del referèndum

En una declaració com a testimoni densa i força explicativa, aquest agent ha acabat elogiant el funcionament dels CDR durant l'1-O, i ha afirmat que "el van organitzar molt bé".

També ha admès que no li va costar gaire feina esbrinar com es van organitzar, perquè era informació que estava disponible a través d'internet i les xarxes socials:

"Es feia un disseny perfecte del que s'havia de fer el dia previ al dia 1. O sigui, anuncia que calia tenir les escoles plenes, que, si no estaven plenes, a les 5 de la matí s'hi havia d'anar; ja havia d'anar i després ja hi hauria un coordinador del CDR que es faria càrrec fins i tot de l'avituallament."

"Com dic, els CDRs van organitzar molt bé el referèndum amb la seva faceta de clandestinitat a l'hora de facilitar que les urnes no estiguessin a les escoles, traslladar-les abans a les escoles de tal manera que estiguessin protegida l'entrada de l'urna abans que nosaltres tinguéssim actuacions."

 

Interrogat pel fiscal Javier Zaragoza, l'agent ha explicat que abans de l'1-O es van dedicar a analitzar i escollir en quins col·legis electorals intervindrien, segons ha dit, "amb criteris de seguretat".

 

Diu que no sabia que hi hauria una parella de mossos a cada col·legi

Aquest agent ha assegurat que ningú li va explicar que el dispositiu dels Mossos per al referèndum consistiria en una parella d'agents a cada col·legi i que no ho va saber fins al mateix matí de l'1-O.

Ho ha dit a preguntes de Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn, però no ha entès què li estava preguntant, i ha acabat responent al mateix president del tribunal, Manuel Marchena:

Marchena: "El lletrat li pregunta... vostè ha dit que a les 6.30 és quan constata el fracàs del dispositiu, però el que li pregunta és quan sap vostè que aquest dispositiu consisteix en l'existència d'un únic binomi?"

Agent 19.196: "A les 6.30 del matí del dia 1."

Melero: "O sigui, que anteriorment al dia 1 no sabia vostè que la presència de Mossos d'Esquadra consistiria en un binomi?"

Agent 19.196: "Jo no, jo no ho sabia."

Melero: "I aquesta informació..."

Agent 19.196 (l'interromp): "Jo soc els ulls del coordinador al carrer, a Barcelona, amb gent d'informació."

Aquest agent també ha dit que el mateix dia 1 d'octubre no va arribar a saber que els Mossos havien demanar ajuda als altres cossos policials poc després de les 9 del matí:

Melero: "Té vostè coneixement de la sol·licitud de suport d'ordre públic per part de Mossos d'Esquadra a les 9 i 10 minuts?

Agent 19.196:  "Ho he sabut a posteriori."

Melero: "I És la dada important."

 

"Disseny" pensat per facilitar el referèndum

Malgrat tot, abans d'això i durant l'interrogatori del fiscal aquest agent havia assegurat que estava al cas perfectament de quin era l'operatiu policial previst.

De fet, ha assegurat reiteradament que "el disseny" de l'operatiu dels Mossos estava pensat per facilitar que es fes el referèndum.

Segons ha dit, "hi va haver comportaments" d'agents dels Mossos que només es podien interpretar així, i ha assegurat que algun d'ells va dedicar-se a entorpir la feina de la policia a diversos col·legis electorals:

"El mateix membre de Mossos es desplaça des d'un col·legi fins a un altre per seguir-nos i tornar una altra vegada a entorpir; no té sentit, de veritat."

"Després ja en el desenvolupament de la jornada electoral, nosaltres vam detectar moltíssimes actuacions, que evidentment de totes només puc treure la conclusió que eren per facilitar del referèndum" ... "Estaven permetent que es fes el recompte, fent manifestacions sobre que podien emportar-se les urnes a casa..."


"No hi va haver dos col·legis iguals"

A preguntes del fiscal, aquest testimoni també ha assegurat que la casuística als col·legis electorals on va intervenir la Policia Nacional va ser molt variada:

"En uns havia més resistència perquè el personal era més aguerrit, en un altre hi havia ciutadans més avantguardistes. En fi, no hi va haver dos col·legis iguals. A Barcelona, en concret, la canalització de la telefonia electrònica era molt més àgil que a l'hora de coordinar gent que està en pobles distants."

 

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut