Un bus turístic ensenya als visitants d'Eurovisió la realitat als territoris ocupats

Denuncien que Netanyahu ho utilitza per blanquejar la imatge del govern de Tel-Aviv mentre continua la repressió contra els palestins

RedaccióActualitzat

Les crides al boicot al festival d'Eurovisió, engegades la mateixa nit que Israel va guanyar, ara fa un any, s'han intensificat a mesura que s'acosta el moment de la gala, aquesta nit.

ONGs i artistes locals denuncien que Netanyahu ho utilitza per blanquejar la imatge del govern de Tel-Aviv, mentre continua la repressió contra els palestins.

 

Un bus turístic especial ensenya als visitants la realitat als territoris ocupats. fa la rufa Tel-Aviv-Hebron. El guia és un exmilitar israelià i membre de l'ONG Breaking de Silence.


Els passatgers són joves estrangers que han vingut a Israel per Eurovisió. Però volen veure la fotografia completa. Passada només una hora, arribem al centre de la ciutat palestina ocupada. Custodiats per soldats, senten unes explicacions que els desquadren.

 

Des de Breaking the Silence criden al boicot d'Eurovisió

"Atreveix-te a somiar amb llibertat", amb aquesta premisa l'ONG convida als visitants d'Eurovisió a gaudir de la vida nocturna de Tel Aviv i el suport dels israelians i palestins que somien amb la llibertat:



Durant la visita, alguns colons israelians increpen organitzadors i visitants. Però això no tira enrere l'ONG, Yehuda Shaul, cofundador de Breaking the Silence, explica que volen que els visitants només vegin la realitat de Tel-Aviv:

"Durant 52 anys el projecte nacional israelià ha estat mantenir l'ocupació sobre els palestins. Els recursos de seguretat, diplomàtics, econòmics, s'han destinat a això. És important que la gent que vingui a Eurovisió no vegi només Tel-Aviv."


Protesta dels artistes locals

A l'Eurovillage, on tot és música i festa hi ha activistes estesos a terra amb fotografies de Gaza i morts amb la intenció de fer visible l'ocupació a Tel-Aviv.

 

La música israeliana també intenta denunciar la situació. Alguns artistes locals han firmat una carta de protesta, acció que passa factura social.

 

Meiron Egger, cantant i activista, deixar clar que malgrat les conseqüències, ell continua alçant la veu:

"El càstig forma part de la meva vida, hi estic acostumat. Però penso que el càstig de callar és més gran."

 

Tot i que la música n'hauria de ser el centre, polèmiques com la presència israeliana en territori palestí centren l'atenció del festival que celebra la seva final aquest vespre. 

 

 

ARXIVAT A:
Festival d'Eurovisió
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut