Les mascaretes tornen a Pequín pel nou brot de variant delta a la Xina (EFE Roman Pilipey)

Un brot de la variant delta a la Xina afecta 6 províncies i posa en alerta el país

L'expansió de les noves variants preocupa l'OMS, que avisa que si no es controlen es podrien perdre tots els avanços aconseguits

La Xina viu un rebrot de Covid qualificat, per la premsa oficial, com "el més ampli des de Wuhan". L'expansió de les noves variants de la malaltia al món preocupa l'Organització Mundial de la Salut, que avisa que si no es controlen bé, es podrien perdre tots els avanços aconseguits.

El brot detectat a la Xina és encara limitat però representa un desafiament seriós a la política de "zero infeccions" del país. Les autoritats han detectat uns 200 contagis en cinc províncies i a Pequín, cosa que el fa més difícil de controlar.

Les autoritats sanitàries han comprovat que es tracta de la variant delta, originada en un viatger infectat que tornava de Rússia. L'inici del focus s'ha situat a la ciutat de Nankin, a l'est del país. A la ciutat hi ha 184 malalts des que aquest juliol es van detectar 9 empleats de manteniment de l'aeroport internacional infectats.

La Xina vol arribar a immunitzar el 65% de la població abans d'acabar l'any (EuropaPress/Sheldon Cooper)

En total, a tot el país, les autoritats han reportat 206 casos relacionats amb aquest focus de variant delta. La preocupació per la gran trasmissibilitat d'aquesta variant, que ja ha saltat a 6 províncies, ha portat les autoritats a imposar les primeres quarantenes.

Centenars de milers de persones estan confinades a la província de Jiangsu, de la qual Nankin és la capital, on els 9,2 milions d'habitants de la ciutat ja s'han sotmès a dos cribratges i en preparen un tercer, segons Lu Jing, responsable del servei epidemiològic de la província. "Els cibercafès, les pistes esportives, els gimnasos, els cinemes, els karaokes fins i tot les biblioteques s'han tancat", ha dit.

A la província de Sichuan, vasta i molt poblada, situada al sud-oest del país, se n'han detectat 3 casos. Als suburbis de Pequín, al districte de Changping, on es van descobrir dues persones infectades, 41.000 persones estan confinades a casa seva des de dijous. Són els primers casos a la capital, que té 20 milions d'habitants, des de fa 6 mesos.

Un hotel del centre de Pequín, l'hotel Legendale, s'ha clausurat en detectar-s'hi un cas importat. Aquest dijous, l'edifici, un palau d'estil Hausmann, ha estat desinfectat.

A Xangai, que limita amb Jiangsu, en previsió s'han imposat quarantenes obligatòries de 14 dies per a aquells que tornin de zones considerades d'alt risc.

 

Efectivitat de les vacunes

La majoria de les persones infectades ja havien estat vacunades, segons les autoritats de la província de Jiangsu. Les autoritats xineses estudien si les vacunes són tan efectives com creuen amb les noves variants del virus.

El país més poblat del món i epicentre de la pandèmia el 2019 a Wuhan, s'han administrat 1.600 milions de dosis de la vacuna -- només vacunes xineses--, però no s'ha precisat quantes persones tenen la pauta completa. El govern xinès té l'objectiu d'arribar a immunitzar el 65% de la població --uns 1.400 milions de persones--, abans d'acabar l'any.

L'OMS, preocupada

L'expansió de les noves variants preocupa, sobretot, l'Organització Mundial de la Salut. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'OMS, ha alertat aquest divendres que si no es controla bé aquest creixement es podria perdre tota la feina feta.

"El creixement de casos es deu a una interrelació social i mobilitat més grans, a la poca responsabilitat en les mesures sanitàries i socials i a una vacunació dels joves no equitativa. Els esforços aconseguits amb tanta dificultat estan en perill o s'estan perdent. I els sistemes sanitaris arreu estan sobrepassats."

En aquest sentit han destacat que les vacunes autoritzades per aquest organisme continuen sent efectives davant de la variant delta del virus.

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus VacunesOMSXina
Anar al contingut