janquim

Un blog recull consells per a un ús segur d'internet

El Dia de la Internet Segura és l'oportunitat per a moltes empreses de recordar els seus productes contra els virus o les estafes però també és una data en què les organitzacions socials s'adrecen als ciutadans per oferir-los consells d'un ús de la gran xarxa global que per damunt de tot eviti riscos als menors d'edat.

Actualitzat
La xarxa Òmnia celebra el Dia de la Internet Segura amb un blog que durant tota la jornada oferirà consells i recomanacions per a un ús més fiable de la xarxa global. El blog Seguretat en xarxa és l'aportació d'aquesta entitat que des de fa uns quants anys intenta difondre els avantatges de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

La xarxa Òmnia és l'origen d'un conjunt de més de sis-cents punts arreu del país que procuren combatre l'anomenada "fractura digital" amb activitats regulars i sessions especialitzades. A més, impulsen accions temàtiques com ara aquesta d'avui.

Amb l'objectiu de sensibilitzar les persones sobre la importància de la seguretat a internet, i a banda de la publicació del blog temàtic, duen a terme activitats en força dels espais que tenen repartits arreu de Catalunya. També promouen l'ús de l'etiqueta #seguretatenxarxa en els missatges emesos al Twitter que tinguin relació amb aquesta causa.

La Xarxa Telemàtica Educativa també proporciona informació i recomanacions per a un ús segur d'internet i el departament va posar en circulació un manual dels bons usos digitals, que és encara vigent.

Iniciativa europea

El Dia de la Internet Segura se celebra des de l'any 2004, en un dia del mes de febrer que no sempre és el mateix. És una creació de la Comissió Europea i l'organització va a càrrec de la xarxa europea INSAFE.

Un dels seus trets destacats és l'atenció cap als menors d'edat, que poden ser víctimes de pressions, assetjaments i fins i tot abusos. És amb aquesta finalitat que tant els operadors com les forces de seguretat s'han posat d'acord per mantenir el lloc "Protégeles", preocupat per un camp tan divers d'amenaces com ara la desinformació sobre l'anorèxia i la bulímia, la pornografia infantil, la incitació a l'odi racial o l'addicció als videojocs.

En principi, aquesta jornada no és una acció contrària a internet sinó un intent des de l'administració i els col·laboradors privats per estendre la noció que és necessari fer servir aquesta oportunitat de connexió amb responsabilitat.

Les raons que s'addueixen, a banda dels riscos amb els virus informàtics i les estafes que es basen en aquestes eines, tenen a veure amb un context d'usos molt intensius. Així, l'oficina europea informa que els joves, en general, dormen dues hores menys de mitjana que fa deu anys. Les transaccions amb béns virtuals, per exemple, que s'avaluen en molts milions d'euros, provarien que l'addicció a un joc pot implicar una despesa econòmica important.

Campanyes

També s'incideix en el respecte a la privacitat. La campanya del 2010 aconsellava que abans de penjar alguna informació o imatge a la xarxa tothom s'ho pensés dues vegades. La d'enguany afirma que internet és molt més que un joc, que és part de la vida real.


Anar al contingut