Premis Vinari 2018
Premis Vinari 2018
Vilafranca del Penedès

Un blanc, el Cérvoles Blanc 2016, millor vi català del 2018

902 referències de 250 cellers competien pels premis a millors vins catalans

RedaccióActualitzat

L'Auditori de Vilafranca del Penedès ha acollit aquesta nit l'acte de lliurament dels sisens Premis Vinari, el concurs que té per objectiu donar a conèixer els millors vins de Catalunya de l'any.

El Cérvoles Blanc 2016, de Cérvoles Celler, s'ha endut el Gran Vinari d'Or 2018, i el gran guanyador ha estat per primera vegada un vi blanc. Situat a la DO Costers del Segre, el celler ha rebut el màxim guardó gràcies a un vi que el jurat ha valorat "per la seva amplitud aromàtica, de perfil molt fresc, amb la fusta ben integrada, una elegant estructura i un pas cremós pel paladar".

El Cérvoles Blanc 2016 està elaborat amb macabeu i chardonnay de vinyes 100% ecològiques. A banda de rebre el màxim distintiu dels vins catalans, el mateix vi també ha rebut el Vinari d'Or en categoria de blancs amb criança i el Vinari d'Or Especial de la DO Costers del Segre.

El premi Gran Vinari Escumós ha recaigut en el cava Guilera Brut Nature Reserva 2009, elaborat amb cupatge tradicional de xarel·lo, macabeu i parellada, i un envelliment de gairebé cent mesos en rima, que ha estat valorat per "la seva intensitat aromàtica rica en matisos, frescor i cremositat".

 

 

Costers del Segre i Empordà, grans triomfadors

La zona vitivinícola de Costers del Segre, d'on és el vi guanyador, ha estat la gran vencedora. Aquesta denominació d'origen posa tot l'esforç en la riquesa i diversitat del seu territori, on conviuen set paisatges diferents, i també en l'àmbit de la sostenibilitat.

L'Empordà ha estat una altra de les zones destacades de la nit, i s'endú premis d'or en les categories dels negres de criança i guarda, i també en els vins dolços. Mas Pòlit 2016 ha estat el millor negre criança; Vinyes d'Olivardots Gresa Expressió 2010, el millor negre de guarda, i Torre de Capmany Garnatxa d'Empordà Velles Soleres de Pere Guardiola, el millor vi dolç, ranci o de postres.

A la DO Penedès, el celler Can Bas Domini Vinícola ha rebut el premi com a millor blanc jove amb Can Bas Xarel·lo 2017. Sumarroca s'ha endut el millor rosat amb el Posidonia 2017.

La DO Montsant ha guanyat el Vinari d'Or al Millor Vi Negre Jove per Rebeldes 2017, un dels projectes de Wineissocial, grup format pels elaboradors de més qualitat del territori.

Els Vinaris dels escumosos

Els cinc Vinaris d'Or restants, reservats a vins escumosos, se'ls ha emportat la DO Cava. El Cossetània Brut 2016 ha guanyat en la categoria d'escumosos joves; el Cava Lola Rosé Pinot Noir Reserva 2015, en els escumosos rosats; el Vallformosa Cava Col·lecció Brut Reserva 2012, en els escumosos reserva, i el Cava Joan Colet Rius Gran Reserva 2014, en els escumosos gran reserva.

El cinquè Vinari d'Or de la DO Cava ha estat el que ha guanyat el Cava Guilera Brut Nature Gran Reserva 2009 en la categoria de les antigues reserves.

Enguany han participat en els premis Vinari 902 referències de 250 cellers, emparats en alguna de les dotze denominacions d'origen de Catalunya.

Lagravera, millor projecte ecològic

Pel que fa als Premis Vinari especials, el jurat ha premiat Lagravera, de la DO Costers del Segre, com a millor projecte ecològic. El Premi Agbar a la millor etiqueta ha estat per als vins Jaspi Blanc 2016, Jaspi Negre 2014 i Samsara 2015, del Celler Coca i Fitó (DO Montsant i DO Terra Alta).

 

 

Triats per 25 tastadors

El Celler Cooperatiu de Rubí va ser l'escenari de les deliberacions de 25 professionals del sector: membres de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), sommeliers, enòlegs, periodistes, entre d'altres. Van provar i avaluar a cegues els 197 vins finalistes.

També hi van participar tres tastadors internacionals de la Gran Bretanya, l'Argentina i un Master of Wine dels Estats Units, tres condecorats amb el Nas d'Or i tres experts reconeguts com a millor sommelier de Catalunya i de l'Estat.

Anar al contingut