Imatge d'arxiu d'una protesta a Madrid contra les participacios preferents
Imatge d'arxiu d'una protesta a Madrid contra les participacios preferents
Saragossa

Un banc, condemnat a indemnitzar una parella de jubilats per les participacions preferents

L'Audiència de Saragossa ha condemnat Popula Banca Privada a indemnitzar amb 78.000 euros una parella de jubilats que va adquirir participacions preferents. El tribunal afirma que "és obvi que el producte ofert pel banc no s'adaptava al perfil conservador dels demandants, jubilats amb escassa formació acadèmica". La parella sembla que va adquirir el producte d'alt risc pensant que era un dipòsit segur.

RedaccióActualitzat
L'advocat dels jubilats i responsable de l'Associació d'Usuaris de Serveis Bancaris (Ausbanc) ha fet pública aquest dimecres la sentència. El matrimoni afectat va destinar tots els seus estalvis a adquirir accions de l'entitat islandesa Kaupthing Bank el maig del 2006. Van rebre uns interessos de gairebé el 6% fins al 2008, quan van ser informats de la pèrdua de la seva inversió.

La parella de jubilats va rebre, tres anys després, quan la seva inversió ja havia desaparegut, el document explicatiu del producte que havia adquirit. Eren més de 200 pàgines en anglès, i plenes de termes econòmics de gran complexitat.

El tribunal ha condemnat el banc que els va vendre les participacions preferents a pagar els 69.300 euros que van invertir els jubilats, més els interessos legals generats des que la seva inversió va desaparèixer.  En total, 78.000 euros.

L'advocat de la parella afirma que aquesta sentència podria obrir "noves vies d'actuació legal" a l'hora d'emprendre accions civils contra entitats bancàries, en ser la primera que, a més de rescindir el contracte d'adquisició del producte, estableix una indemnització per als afectats.

Ausbanc està tramitant altres demandes civils contra diferents entitats bancàries per la venda de participacions preferents ja que consideren que els bancs no van oferir una informació "veraç, completa i prèvia" a la contractació. Només a l'Aragó hi podria haver més de 5.000 afectats.

Aquesta sentència s'ha fet pública un dia després que la Comissió Nacional del Mercat de Valors obrís expedients sancionadors contra 4 entitats per la comercialització de participacions preferents.

Anar al contingut