Donetsk

Un avió de Malaysia Airlines amb 298 persones a bord és abatut a la regió de Donetsk

· Kíev i els rebels prorussos s'acusen mútuament d'haver abatut l'aparell amb un míssil terra-aire

· 283 passatgers i 15 tripulants eren a l'avió, que feia la ruta entre Amsterdam i Kuala Lumpur

· L'aparell, de Malaysia Airlines, sobrevolava Donetsk, escenari de combats des de fa mesos

RedaccióActualitzat

Un avió de passatgers Boeing 777 malaisi, amb 298 persones a bord, s'ha estavellat a Ucraïna, prop de la frontera amb Rússia, molt probablement després d'haver rebut l'impacte d'un míssil terra-aire. En un radi de 15 quilòmetres al voltant del lloc del sinistre s'han trobat nombrosos cadàvers, entre els quals hi ha diversos infants.

Una font del Ministeri de Situacions d'Emergència ucraïnès ha dit a l'agència RIA Nóvosti que s'han trobat restes de més d'un centenar de persones al lloc dels fets, però no es pot "dir el nombre exacte de morts, ni tan sols aproximats, perquè hi ha restes escampades en una àmplia zona entre arbres".

Tot i que durant les primeres hores s'havia apuntat que a l'avió hi havia 295 persones, el vicepresident de l'àrea europea de Malaysia Airlines, Huib Gorter, ha explicat a la nit que hi havia 283 passatgers i 15 tripulants, de manera que el nombre total de víctimes és de 298. L'aerolínia també ha informat que a l'avió hi viatjaven persones de nou nacionalitats, com a mínim. En el passatge hi ha 154 ciutadans holandesos, 27 australians, 23 malaisis, onze indonesis, sis britànics, quatre alemanys, quatre belgues, tres filipins i un canadenc. A més, hi ha 47 persones la nacionalitat dels quals encara s'ha de determinar.

El vol MH17 de Malaysia Airlines i operat per l'aerolínia holandesa KLM, feia la ruta entre Amsterdam i Kuala Lumpur. Havia sortit de l'aeroport holandès de Schiphol a un quart d'una del migdia i havia d'aterrar a l'aeroport internacional de Kuala Lumpur passades les sis de la matinada, hora local. La torre de control ha perdut la comunicació amb l'aparell a un quart de cinc de la tarda, quan era a la regió oriental de Donetsk, un territori que és, des de fa mesos, escenari de combats entre les forces governamentals ucraïneses i els rebels prorussos.

Un assessor del ministeri de l'Interior ucraïnès ha confirmat la mort de tots els que viatjaven a bord de l'avió, mentre que des de l'executiu de Kíev s'acusa els separatistes prorussos de la "catàstrofe" aèria, i el primer ministre, Arseni Iatseniuk, ha ordenat obrir una investigació per tal d'aclarir els fets. Per fer-ho serà necessària la caixa negra de l'aparell, que han trobat els rebels prorussos.

La intel·ligència dels Estats Units ha confirmat, segons publiquen la CNN i el "The Washington Post", que l'avió de Malaysia Airlines ha rebut l'impacte d'un míssil terra-aire, tot i que no han pogut determinar l'origen del projectil.

Acusacions mútues entre Kíev i Donetsk

El govern ucraïnès i els rebels prorussos han iniciat un intercanvi d'acusacions sobre l'autoria de l'atac que ha abatut l'avió. El president ucraïnès, Petró Poroixenko, no ha assenyalat culpables, però des d'un primer moment ha advertit que "no es pot excloure" la possibilitat que l'aparell hagi estat "abatut" després que, aquests dies, diversos avions de les forces ucraïneses han estat abatuts a la mateixa regió. Poroixenko ha destacat que "les forces armades ucraïneses no han efectuat tirs susceptibles d'arribar a objectius aeris". Més tard, el mateix Poroixenko ha qualificat la caiguda de l'avió com un "acte terrorista".

En canvi, el primer ministre de l'autoproclamada República Popular de Donetsk, Alexander Borodai, ha assegurat que l'avió ha estat abatut per les forces del govern ucraïnès. Els rebels prorussos neguen que disposin d'armament per abatre un avió que voli a 10.000 metres d'alçada.

Fonts militars russes també han descartat qualsevol implicació i han informat que avions de guerra russos no han fet cap vol al voltant de la regió de Donetsk.

Una última versió, difosa per alguns mitjans russos, és que l'avió hauria estat abatut per un míssil ucraïnès que tenia com a objectiu l'avió del president rus, Vladímir Putin. Una font anònima que cita l'agència Interfax afirma que "l'avió presidencial i el Boeing de Malaysia Airlines s'han creuat en el mateix punt" i que "el contorn de les dues aeronaus s'assembla, les dimensions lineals són molt semblants i, pel que fa al color de l'avió, a una distància prou llarga, també és gairebé idèntica".

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut