Bages

Un ciberatac bloqueja una cadena de supermercats i la deixa sense dades ni abastiment

El grup Llobet, amb més de 40 supermercats a la Catalunya Central i 300 treballadors, ha rebut una petició de rescat que considera inassumible

RedaccióActualitzat

Una cadena de supermercats, el grup Llobet de Sant Fruitós de Bages, ha tingut un atac informàtic que els ha trastocat el negoci.

L'empresa de distribució arrossega problemes d'abastiment a la quarantena de supermercats que tenen a la Catalunya Central, sobretot al Bages, al Moianès, al Berguedà i el Solsonès. Arran de l'atac, el magatzem ha quedat bloquejat i han estat dies amb els prestatges gairebé buits.

Uns pirates informàtics van entrar al sistema de l'empresa i en van esbrinar tots els detalls. Fa 10 dies els ho van encriptar tot, també les dades al núvol. Dos dies després, van rebre un correu electrònic irrastrejable amb una petició de rescat.

Des de l'empresa han explicat que els demanen una quantitat elevadíssima, inassumible, i en criptomonedes. Segons els Mossos d'Esquadra, l'atac provindria de l'estranger, de països de l'Est amb els quals no hi ha col·laboració policial ni judicial.

No pagar vol dir que no poden desencriptar res, i ara estant recuperant totes les dades a mà. Ignasi Llobet, director general del Grup Llobet, ha explicat a TV3: "Hem fet un inventari des de zero, com als anys 70, amb bolígraf i paper. En tenim per a tot l'any". I ha afegit:

"Em pensava que això era una cosa de pel·lícula i crec que tots els empresaris ens hem de sensibilitzar amb aquest tema, perquè és la nova delinqüència del segle XXI."

L'empresa no tenia còpies físiques i durant aquestes setmanes no han pogut accedir a cap dada. Per exemple, no sabien els preus dels productes, ni l'estoc dels magatzems ni els proveïdors.

Una imatge d'arxiu d'un dels supermercats de la cadena Grup Llobet
Els responsables de l'empresa estan reforçant-ne la seguretat (Grup Llobet)

Tampoc no podien accedir als registres de deutes ni a l'IVA de la pròxima declaració trimestral, el 30 de gener.

Els supermercats Llobet tenen 300 treballadors, que estan fent esforços per recuperar certa normalitat i reposar productes. Els Mossos d'Esquadra continuen investigant el cas i mentrestant l'empresa reforçarà la seguretat.

 

ARXIVAT A:
EmpresaPolicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut