Cartell de la SGAE
Cartell de la SGAE
Madrid

Un atac cibernètic fa caure els llocs web del Ministeri de Cultura i la SGAE

Les pàgines d'internet de la SGAE i el Ministeri de Cultura han caigut fruit d'un atac informàtic que va començar dimecres al migdia. La Societat General d'Autors i Editors va ser la primera que va confirmar l'atac "bastant greu" i "injustificable" al seu lloc web. Segons ha informat, els internautes contraris al tancament de llocs web d'intercanvi lliure de fitxers han dut a terme un atac coordinat que ha consistit a fer tantes peticions al servidor d'una pàgina web que al final no pot suportar la càrrega i cau, situació que impedeix als usuaris accedir-hi. Un tipus d'atac conegut com denegació de servei distribuït (DDoS). El grup Anonymous havia anunciat per internet que faria un ciberatac a aquests webs a partir de la mitjanit de dijous, però finalment es va avançar.

Actualitzat
L'amenaça es va complir i els webs del Ministeri de Cultura i la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) es van tornar inaccessibles dimecres des d'aproximadament dos quarts de set al vespre com a conseqüència d'un ciberatac. Es tracta d'un atac de denegació de serveis distribuïts (DDoS) i s'emmarca en una iniciativa anomenada "Operation Payback". Ha estat convocada i organitzada pel grup ciberactivista Anonymous, des del portal americà 4Chan.

Un atac DDoS consisteix a llançar nombroses peticions perquè un servidor que allotja una pàgina web, quan no pugui suportar la càrrega de peticions, suspengui el servei. Així, qualsevol que intentés accedir al web de SGAE o del Ministeri de Cultura trobava que el navegador era incapaç de carregar-les.

Fonts del Ministeri de Cultura consultades per Portaltic han confirmat que la caiguda del web és conseqüència d'un ciberatac que els ha deixat sense connexió a internet, de manera que el personal era incapaç de navegar o enviar correus electrònics.

Aquest ciberatac conjunt en resposta a l'intent de tancar webs d'intercanvi de fitxers fa diverses setmanes que és en marxa amb diferents objectius. El 17 de setembre passat, ja van llançar un atac contra l'Associació Americana de la Indústria Musical (RIAA) i l'Associació Americana Cinematogràfica (MPAA), que va tenir com a resultat 37 caigudes del servidor i gairebé dues hores d'inactivitat del web.
Anar al contingut