Els marcs havien d'estar plens de bitllets però l'artista els va entregar en blanc (Kunsten Museum)

Un artista danès que va cobrar 70.000 euros per teles en blanc haurà d'indemnitzar el museu

Li van prestar els diners per representar amb bitllets el sou mitjà anual a Dinamarca i Àustria, però van rebre dos marcs amb el títol "agafa els diners i corre"

RedaccióActualitzat

Un tribunal danès ha ordenat aquest dilluns a l'artista Jens Haaning que retorni bona part dels 70.000 euros que va cobrar per dos llenços en blanc en el marc d'una obra que ell mateix va batejar com a "Take the money and run" ('Agafa els diners i corre').

L'any 2021, l'artista es va comprometre a exposar al Kunsten Museum d'Aalborg dos quadres plens de bitllets enganxats. En el moment de retirar els embalatges, però, els responsables del museu van veure que el que els havia arribat eren, en realitat, dos marcs buits.

"La feina és que he agafat els diners", va dir aleshores Haaning en declaracions al mitjà Dr.dk, referint-se al títol de l'obra.

Tot i el seu intent de defensa, un tribunal de Copenhaguen li ha ordenat ara retornar bona part de l'import que va cobrar, i quedar-se la resta com a honoraris. En concret, haurà d'abonar al museu l'equivalent a uns 66.000 euros en corones daneses.

Les obres de Jens Haaning es van exhibir al museu (Kunsten Museum)

Què havia de representar?

El museu va prestar aquesta gran quantitat de diners a l'artista perquè pogués recrear dues obres seves del 2006 i el 2007 en què utilitzava bitllets reals per representar visualment el sou mitjà anual dels treballadors de Dinamarca i Àustria, en corones daneses i en euros, respectivament.

 

Amb l'objectiu d'actualitzar les obres amb els sous de l'any 2021, el museu va deixar a Haaning un total de 532.549 corones. La sorpresa, però, va ser que l'artista els va entregar finalment dos marcs en blanc titulats, aquesta vegada, "Agafa els diners i corre".

El director del museu, Lasse Andersson, va decidir aleshores tirar endavant l'exposició i mostrar els dos marcs, que assegurava que oferien "un enfocament humorístic que fa reflexionar sobre com valorem el treball"

Tot i això, ja va advertir que el museu aniria als tribunals si Haaning no retornava els diners. El museu li va pagar uns 1.300 euros per l'obra i ell va interposar una demanda per violació dels seus drets d'autor.

En declaracions als mitjans locals, l'artista va remarcar que el museu havia obtingut "molts més diners" dels que havia invertit en l'obra, gràcies a la gran cobertura mediàtica de l'afer.

ARXIVAT A:
JudicialArt
Anar al contingut