Un aparell que mesura la microcirculació ajuda a tractar els pacients de Covid-19

Un aparell que mesura la microcirculació ajuda a tractar els pacients de Covid-19

Aquesta eina biofotònica, desenvolupada per l'ICFO i l'Hospital Taulí, és clau en en pacients amb estrès respiratori agut a l'UCI

Actualitzat

Un dispositiu biofotònic, portàtil i no invasiu, permet als metges mesurar l'oxigenació de la sang a nivell dels vasos sanguinis més petits en els pacients de Covid-19 a l'UCI, de forma contnuada.

Investigadors de l'Institut de Ciències FotòniquesICFO, i l'equip mèdic de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell han desenvolupat aquesta eina òptica que ajuda a valora quin és  el millor tractament per a la recuperació del pacient.

En el moment més crític de la malaltia, quan els pacients entren en una insuficiència respiratòria aguda, es pot veure si l'oxigen arriba als vasos sanguinis més petits i la seva recuperació.

Al principi del confinament, l'investigador ICREA de l'ICFO Turgut Durduran i el seu equip van veure que l'oxigenació en sang a nivell microvascular podria estar relacionada amb la síndrome d'estrès respiratori agut, i la importància de poder mesurar aquest indicador clau en la valoració i recuperació dels pacients de Covid-19. 

L'equip especialitzat en el desenvolupament de l'òptica difusa per a aplicacions en neurologia i oncologia va plantejar de buscar uns sistema adeqüat en la situació de pandèmia: fàcil de desinfectar, que evités el contagi entre pacients i personal mèdic, i que s'utilitzés sense necessitat presencial.

El doctor Jaume Mesquida col·loca el dispositiu en un pacient de l'Hospital Parc Taulí (ICFO)

La idea va despertar l'interès del doctor Jaume Mesquida de l'Hospital Taulí. Mesquida, amb experiència prèvia en espectroscòpia d'infraroig proper (NIRS), va confirmar que les proves demostraven la importància que té la salut microvascular en la Covid-19.

Per Mesquida, mesurar aquest indicador no només pot ajudar en el triatge i serveix per mesurar les complicacions dels pacients, sinó que també ajuda a avaluar els tractaments i les noves teràpies que s'apliquin.

"A dia d'avui, no tenim altres paràmetres a peu de llit per supervisar la funció endotelial i és probable que l'ús d'aquesta tecnologia sigui obligatori per avaluar teràpies dirigides a la microcirculació, que sembla ser molt important en la Covid-19."

A més, afegeix, és una eina que pot ser "útil en altres alteracions endotelials" (la cobertura l'interior dels vasos sanguinis) i "malalties inflamatòries, com pacients amb xoc sèptic".
 

Portàtil i no invasiu

L'equip va desenvolupar un dispositiu biofotònic basat en òptica difusa d'Infraroig proper, NIRS, personalitzat amb algoritmes que mesurin de forma detallada la salut microvascular del pacient, per ser utilitzat en les unitats de cures intensives d'hospitals.

L'aparell mesura la microcirculació del múscul de l'avantbraç tallant la circulació arterial amb un dispositiu similar al de la màniga que es fa servir per prendre la pressió arterial. Gràcies a aquest dispositiu portàtil no invasiu, amb bateria incorporada i sense cables, es poden anar fent mesuraments al llarg de tota l'estada del pacient a la unitat de cures intensives.

Els investigadors Marco Pagliazzi i Umut Karadeniz, de l'equip de Turgut Durduran, mostren com s'utilitza el dispositiu (ICFO)


Projecte Hemocovid 19

L'Hospital Parc Taulí ha sigut el primer d'utilitzar aquests dispositius en pacients de Covid-19. L'augment de l'interès en aquesta col·laboració va derivar en la construcció d'un consorci internacional anomenat HEMOCOVID-19, amb l'assistència de l'equip de transferència de coneixement i tecnologia de l'ICFO. Ara també s'hi han sumat l'Hospital Clínic i l'Hospital del Mar de Barcelona, així com hospitals als EUA, el Brasil i Mèxic.

 

No sense entrebancs

El cap de la investigació, Turgut Durduran, destaca la rapidesa amb la qual ha estat possible aquest projecte malgrat els entrebancs del confinament.

"Mai m'hauria imaginat que podríem passar de tenir una idea a, una setmana després, elaborar materials i enviar-los a hospitals i, al cap de dues setmanes més, obtenir aprovacions ètiques i començar a prendre dades. Això és una indicació que la nostra tecnologia ha assolit un nivell de maduresa que ens ha permès fer aquest gran pas endavant. No hem de veure cap a on ens porta això."

El confinament a Espanya va ser un dels més estrictes del món i, durant el bloqueig complet, Durduran explica que no van necessitar permisos especials.

"Se'ns va permetre que un de nosaltres entrés a l'ICFO amb precaucions extraordinàries, per treure el sistema i desenvolupar vídeos de formació, mentre que d'altres treballaven en les personalitzacions necessàries a casa seva."

 

La documentació d'aprovacions ètiques, protocols i mètodes d'anàlisi de dades es va desenvolupar mitjançant reunions virtuals, continua, i amb un vídeo va ensenyar als metges com anava.

"Un cop obtingudes les aprovacions, el dispositiu es va portar amb un servei de taxi que funcionava amb un permís especial. L'equip del Parc Taulí va aprendre a utilitzar-lo veient vídeos per començar a fer-lo servir."

I diu que encara no han fet cap reunió presencial completa.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus CiènciaRecerca científicaSalut
Anar al contingut