Una apagada massiva deixa sense llum l'Argentina, l'Uruguai i el Paraguai
La companyia Edesur ha fet públic un comunicat, però el govern encara no ha donat cap explicació (Reuters)

Una apagada massiva deixa sense llum l'Argentina, l'Uruguai i el Paraguai

El subministrament s'ha pogut restablir aquest dilluns després d'afectar 40 milions de persones només a l'Argentina

RedaccióActualitzat

L'Argentina ha recuperat el subministrament elèctric, aquest dilluns, després que 50 milions de persones es quedessin gairebé 24 hores a les fosques en una apagada inèdita, que també va afectar l'Uruguai i part del Paraguai. El govern de Mauricio Macri ha obert una investigació per aclarir el perquè d'un incident sense precedents. 

L'incident va passar cap a les 7 del matí d'aquest diumenge, hora local. La companyia elèctrica Edesur explicava que l'origen de la fallada del Sistema Argentí d'Interconnexió ha passat en "una connexió de transport d'electricitat entre les centrals de Yacyretá i Salto Grande, al litoral argentí", tot i que es desconeixen les causes exactes.

La primera de les centrals, situada al transcurs del riu Paraná, la gestiona l'Argentina i el Paraguai. La segona, en el transcurs del riu Uruguai, s'ubica a prop de les ciutats de Concordia (a l'Argentina) i Salto (a l'Uruguai) i és operada per aquests dos països.


Només a l'Argentina, uns 40 milions de persones s'han vist afectades per l'apagada, que ha dificultat alguns serveis importants com el subministrament d'aigua.

El president del país, Mauricio Macri, ha expressat a través del seu compte de Twitter que l'apagada és "un cas inèdit" que serà "investigat a fons".


Tot coincidint amb un dia amb fortes pluges i en què es fan eleccions locals a quatre de les províncies: Santa Fe, San Luis, Tierra de Fuego i Formosa. En molts dels col·legis electorals s'ha començat més tard la votació, per les dificultats derivades per la falta de llum, sobretot a primera hora del matí.

 

 

Encara no havia començat el dia quan la companyia distribuïdora argentina Edesur informava a les seves xarxes socials sobre "una fallada massiva en el sistema d'interconnexió elèctrica".


Quatre hores després de la fallada, Edesur ha informat que començava a normalitzar el servei, tot i que "faran falta diverses hores".

 


L'apagada és de tal magnitud que no només ha afectat l'Argentina, sinó que s'ha estès a l'Uruguai i el sud del Paraguai. En un primer moment, es pensava que també havia afectat el sud del Brasil i diverses ciutats de Xile, però les seves respectives autoritats ho han desmentit.



El tall ha afectat el transport públic. De fet, a l'àrea metropolitana, els serveis de tren s'han interromput i els autobusos tenen retards per la falta de senyalització als carrers. Tampoc funciona el metro de Buenos Aires.

 

 

 

Per altra banda, els aeroports d'Aeroparque i Ezeiza, els més importants d'Argentina, funcionaven sense grans problemes amb generadors propis.

Les autoritats governamentals encara no ofereixen informació sobre l'abast d'aquesta avaria generalitzada.

ARXIVAT A:
Energia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut