Bernard Madoff compleix una condemna de 150 anys.
Bernard Madoff compleix una condemna de 150 anys.
Nova York

Un any després de la detenció de Bernard Madoff només s'ha recuperat el 7,5% dels diners estafats

L'onze de desembre de 2008, l'FBI detenia el financer Bernard Madoff, de 71 anys, després de confessar ser l'autor d'una de les majors estafes de la història. Durant dues dècades, Madoff va utilitzar la seva firma d'inversió per captar constantment nous clients que amb els seus diners pagaven els interessos que el financer havia promès als més antics. Madoff va defensar que sempre havia actuat en solitari i, després d'un judici ràpid, va ser condemnat a 150 anys de presó. Les autoritats també van empresonar la seva mà dreta, Frank DiPascali, que ara col·labora en la localització dels actius amb què indemnitzar les víctimes de l'estafa. Fins ara només s'han recuperat 1.500 dels prop de 20.000 milions de dòlars que els clients reclamen al financer, el que representa el 7,5% dels diners estafats.

Actualitzat
Un any després de destapar-se el cas d'estafa piramidal, les víctimes del frau han presentat unes 16.000 reclamacions, de les quals s'han tramitat 11.500 i només se n'han acceptat 1.600, ja que la resta procedien de gent que havia invertit en fons d'inversió que van confiar part del seu capital a Madoff, i per tant són ells qui els han de compensar.

La Corporació per a la Protecció dels Inversors Borsaris, que cobreix les pèrdues fins a un màxim de 500.000 dòlars, ja ha fet una reserva de 561 milions de dòlars per atendre les reclamacions aprovades.

L'organisme que ha de liquidar els actius de Madoff espera obtenir més fons a través de noves subhastes de béns confiscats al financer, des d'habitatges de luxe i iots fins a roba i objectes personals. També ha interposat demandes contra familiars i amics de Madoff que, presumptament, eren conscients de la procedència il·lícita dels beneficis del financer.
Anar al contingut