Un any del rastreig dels mòbils: la mobilitat durant les vacances i el confinament

L'INE (Institut Nacional d'Estadística) publica les dades del rastreig de mòbils que va fer l'any passat i mostra també els mapes de mobilitat durant el confinament

RedaccióActualitzat

El 20 de juliol del 2019 va ser el primer dia en què l'Institut Nacional d'Estadística va rastrejar tots els mòbils de les tres principals operadores espanyoles —Movistar, Vodafone i Orange— amb l'objectiu de conèixer la mobilitat dels ciutadans.

L'INE va repetir l'operació tres dies més durant l'any passat: el 24 d'agost, el 24 de setembre i el dia de Nadal, el 25 de desembre. Es va dividir el territori en 3.500 cel·les, cadascuna amb un mínim de 5.000 habitants, per detectar els moviments dintre de cada cel·la i entre cel·les.


Les destinacions preferides

Segons les dades publicades per l'INE just un any després del primer rastreig, entre els llocs d'estiueig preferits pels barcelonins hi ha cinc localitats de costa: Palafrugell, Calafell, Castell-Platja d'Aro, el Vendrell i Blanes.

Els residents de Madrid, en canvi, trien Gandia com a lloc preferent, i els veïns de Saragossa van, entre d'altres, a localitats de la costa catalana com Salou i Cambrils

L'Institut Nacional d'Estadística també analitza què va passar la nit de Nadal de l'any passat. Algunes àrees dels centres de diverses ciutats, Barcelona entre elles, van duplicar la població resident. 


 


 

La mobilitat durant el confinament i la represa

L'INE també ha publicat els mapes de desplaçament des de l'inici del confinament, a partir del 16 de març. En el mapa d'aquell dia, el primer feiner des que es va decretar l'estat d'alarma, es veu, per exemple, que el 87% de la població es va quedar a la seva àrea de residència

Aquest estudi forma part d'un segon treball de rastreig, que es va dur a terme entre el 16 de març i el 30 de juny.

Actualment, s'estan capturant les dades de mobilitat durant la represa, des de l'1 de juliol fins al 30 de desembre.


El rastreig, motiu de polèmica

L'anunci, l'any passat, que se seguirien els mòbils dels ciutadans, va portar molta polèmica i moltes persones van buscar la manera que el seu mòbil no entrés a l'estudi tot i que l'INE va assegurar que les dades es tractarien de manera anònima.

 

 

ARXIVAT A:
Protecció de dadesMobilitatTecnologiaEstat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut