Una gossa, citada com a testimoni en un judici per maltractament animal
La gossa "Milagros", al jutjat on va comparèixer com a testimoni
Santa Cruz de Tenerife

Un any de presó per llençar la seva gossa ferida al contenidor dins d'una maleta

La sentència l'obliga a complir la pena i a pagar la cura de la gossa, i no podrà tenir cap mascota ni cap feina relacionada amb animals

Actualitzat

Condemnen a un any de presó, sense possibilitat de remissió, l'home que va llençar la seva gossa ferida al contenidor dins d'una maleta. Els veïns van rescatar l'animal abans que fos triturada pel camió de les escombraries.

El cas va passar al 2012 i és conegut perquè en el judici, que no es va fer fins 7 anys més tard, hi va comparèixer la gossa com a testimoni.

A l'antic amo de la gossa, un home de 29 anys, li han imposat un any de presó per maltractament animal i el compliment efectiu de la pena. Aquesta és la pena màxima per aquest delicte que demanava l'acusació particular, que representa la protectora que es va fer càrrec de l'animal quan el van rescatar.

L'antic amo de la gossa va declarar per videoconferència al judici perquè estava a la presó de Sevilla
 

La Fiscalia demanava 9 anys de presó, però la jutgessa Sandra Barrera Vinent considera en la seva sentència que l'acció va ser "malvada" i que l'acusat va actuar amb "sadisme" i "acarnissament".

"És una acció malvada introduir la gossa en una maleta abocant-la a la mort, tancant la cremallera impedint-li respirar i de forma indigna tirar-la a un contenidor."

La jutgessa ha accedit a la petició de la fiscal i nega al condemnat la suspensió provisional de presó que s'aplica quan són penes inferiors a 2 anys de presó, perquè considera que l'acusat "no va mostrar penediment" i va actuar amb "acarnissament" i "cert sadisme" perquè el camió de les escombraries "hagués triturat la gossa viva".

La sentència també condemna l'antic amo de la gossa a pagar a la protectora d'animals Valle Colino les despeses de la cura. Tampoc podrà tenir animals domèstics durant 3 anys, ni exercir cap professió o ofici relacionat amb animals.

 

La fiscal i la magistrada durant el judici on la gossa "Milagros" va ser citada

 

Una sentència exemplar

La jutgessa argumenta que la suspensió de la sentència "no generaria una lliçó ni doctrina", ni seria "dissuasòria per als ciutadans".

Per a la jutgessa Barrera, "és important visibilitzar el maltractament" i dictar sentències que traslladin als ciutadans més empatia per als animals i generi "biofilia".

A la sentència es constata la realitat científica que els animals son essers sensibles i que el seu maltractament "vulnera les obligacions biològiques -bioètiques-" que han de tenir els humans amb ells.

"Hem de ser intransigents amb aquest tipus de fets i l'Estat ha de protegir els animals d'aquests actes."

 

El testimoni de la gossa Milagros

Aquests arguments també van justificar que durant el judici la gossa comparegués a la sala com a perjudicada, acompanyada de la seva propietària actual que va anar de testimoni.

 

L'animal va ser testimoni del que li va passar i com va sobreviure als maltractaments que es van acreditar durant la vista.

La gossa de raça pitbull, que es deia Isa i ha estat rebatejada com a Milagros pels seus nous amos, va ser rescatada per uns veïns que van sentir els grinyols de l'animal en el contenidor. La gossa estava tancada en una maleta, malferida, i va ser salvada minuts abans que passés el camió de les escombraries que l'hagués triturat.

 

La gossa "Milagros" quan va ser trobada en una maleta a les escombraries

 

La gossa vivia en un lloc abandonat amb altres gossos de la mateixa raça, la magistrada considera que el condemnat sabia "que els gossos podrien atacar-se entre ells i provocar-se patiment inacceptable" i l'acusat no feia "res per evitar-ho". La sentència acredita que la gossa era "submisa i no violenta" el que descarta que l'agressivitat fos la causa de l'atac.

Aquesta sentència encara no és ferma ja que hi ha possibilitat de recurs.

ARXIVAT A:
Maltractament animalJudicial
Anar al contingut