Un any de presó per a l'excap de la Policia Eugenio Pino pel "pendrive" del cas Pujol

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha revocat l'absolució decidida en primera instància en considerar que Pino va cometre un delicte de revelació de secrets

Redacció /AgènciesActualitzat

Eugenio Pino, exnúmero dos de la policia espanyola en l'etapa de Jorge Fernández Díaz com a ministre, ha estat condemnat a un any de presó pel cas del "pendrive" amb informació sobre la família Pujol. 

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha revocat l'absolució decidida en primera instància en considerar que Pino va cometre un delicte de revelació de secrets en difondre aquestes dades sense avisar les autoritats judicials del seu origen il·lícit.

Amb aquesta sentència feta pública aquest divendres, els magistrats del TSJM estimen parcialment el recurs presentat per Pujol Ferrusola, que demanava una pena més elevada, de dos anys i sis mesos de presó, per un delicte contra la intimitat.

El TSJM considera que no es pot eximir Pino de responsabilitat per la difusió del "pendrive" amb informació obtinguda il·lícitament sense advertir "en cap moment a l'autoritat judicial de l'origen il·lícit de la prova".

El tribunal remarca que l'exdirector adjunt operatiu (DAO) de la Policia Nacional "no va complir amb el deure que com a funcionari públic tenia d'impedir que el 'pendrive' tingués recorregut".

De fet, la sentència subratlla que, "al contrari", "li va donar curs amb un ús espuri del seu contingut i va procedir a difondre, revelar o cedir a tercers dades i documentació pertanyents a la intimitat de Jordi Pujol Ferrusola amb un evident ànim de perjudicar-lo".

L'Audiència de Madrid el va absoldre adduint que la seva actuació estava emparada en la seva condició de policia pel deure de promoure la persecució del delicte, però el TSJM discrepa:

"El poder de l'Estat per a la persecució i enjudiciament de fets il·lícits no pot valdre's de dreceres", afirma.

ARXIVAT A:
JudicialProcés catalàPolicia NacionalJordi Pujol
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut