
Un any de pandèmia educativa: 168 milions d'infants no han pogut tornar a l'escola
Unicef fa una crida urgent perquè reobrin les aules a tot el món. A Catalunya van tancar fa un any just i no van tornar a obrir amb una certa normalitat fins a sis mesos després
El 13 de març del 2020, quan se sabia molt poc encara de la Covid, els nens es van quedar, de cop, sense escola. Havia de ser durant quinze dies i va ser durant mig any. Aquest curs, a Catalunya, el govern s'ha mantingut ferm en el retorn a l'escola presencial al setembre i a mantenir els centres oberts.
Però al món encara hi ha més de 168 milions d'infants que no han pogut tornar a l'escola des de l'esclat de la pandèmia. L'Unicef ho ha denunciat amb una xifra i una imatge: 168 pupitres buits davant la seu de l'ONU a Nova York.
Aquesta situació és el que s'ha conegut com "pandèmia educativa" i l'Unicef diu que "els nens no poden estar un altre any sense escola" i reclama als governs que "facin tot el possible per tornar a obrir les aules i mantenir-les obertes".
This installation is a powerful reminder of the COVID education crisis.
— UNICEF (@UNICEF) March 3, 2021
Children cannot go another year out of school. Governments must do everything they can to reopen classrooms – and keep them open.https://t.co/YeMk3DrAvh
Les escoles són la segona xarxa de protecció per als menors després de la família.
Les Nacions Unides també assenyalen que uns 214 milions de nens del món, un de cada set, han perdut més de tres quartes parts de l'educació presencial.
Segons un informe de l'Unicef, 14 països van tenir escoles pràcticament tancades des del març del 2020 fins al febrer del 2021. La majoria són a l'Amèrica Llatina i el Carib, un problema que ha denunciat la directora executiva de l'organisme Henrietta Fore:
"Cada dia que passa, els nens que no poden accedir a l'educació presencial es van quedant cada vegada més endarrerits, i els més marginats pateixen les pitjors conseqüències."
Catalunya se'n surt
Ara s'ha s'ha vist que la incidència de la malaltia en els més petits és molt baixa i que el tancament de les escoles ha estat un greuge per a milers d'estudiants sense mitjans digitals.
Com els adults, els nens s'han hagut d'acostumar a la mascareta. Les estrictes mesures higièniques i de seguretat i l'organització en grups bombolla ha funcionat.
El moment de màxima incidència va ser el 31 d'octubre, amb el 5,7% d'alumnes confinats. Fins ara, 9 de cada 10 estudiants ha pogut anar a l'escola cada dia. En la gran majoria de casos l'alumne positiu no ha contagiat ningú més del grup.
A més, el personal dels centres ha estat un dels primers col·lectius essencials a rebre la vacuna.
Europa
Després de les vacances d'estiu, el curs va començar amb normalitat al Regne Unit o a Alemanya, però els casos es van descontrolar abans d'arribar a les vacances de Nadal i els alumnes van haver de fer educació en línia.

Després de dos mesos, els nens britànics van tornant a les classes presencials, a ritmes diferents segons la nació. A Anglaterra, els estudiants de secundària es faran ells mateixos testos ràpids de la Covid dos cops per setmana i per als alumnes de cursos inferiors s'ofereix aquesta possibilitat per fer amb els pares a casa.
A Alemanya, el tancament s'ha allargat fins aquesta mateixa setmana per als cursos de quart de primària en amunt. El retorn presencial a les aules és esglaonat. Els grups es divideixen en dues meitats i les classes es fan en dies alternats o en horaris alternats.
L'escola telemàtica ha fallat en general. Tot i les bones intencions de l'ensenyament telemàtic, una imatge que s'ha vist a les portes de les escoles és l'intercanvi de fotocòpies més clàssic.