Els pares d'un dels nens assassinats a l'escola d'Uvalde, en un acte al Capitoli de Texas (Reuters)
ANÀLISI

Un any de la matança a l'escola Uvalde de Texas, encara amb preguntes sense respondre

19 nens i dues mestres van ser assassinats a trets a l'escola Robb Elementary. La policia va trigar 73 minuts a accedir al centre

Actualitzat

El 98% de les escoles públiques des d'infantil fins a batxillerat dels Estats Units fan simulacres de manera regular sobre com reaccionar en cas d'un tiroteig.  

L'any passat, el 2022, hi va haver 303 incidents amb arma a les escoles de tot el país. Gairebé un cada dia. Hi va haver 273 víctimes, 69 de mortals.  

D'aquestes, gairebé una tercera part, 21, van perdre la vida a l'escola primària Robb Elementary d'Uvalde, a Texas.  

Fa de mal dir, però els tirotejos formen part de la rutina informativa als Estats Units. Només quan el nombre de víctimes és gran o quan hi ha menors involucrats es paren màquines. A Uvalde van passar les dues coses.  

El 24 de maig de 2022, Salvador Ramos, de 18 anys, va entrar sense cap impediment a l'escola armat amb un rifle semiautomàtic AR-15 i una pistola. Va matar 19 nens i 2 adults abans que la policia el matés a ell.  

Un any després, aquesta petita població de majoria llatina al sud de Texas passarà pel primer aniversari de la tragèdia amb dolor i preguntes per respondre.  

El mateix alcalde de la població, que demanava que aquests dies es respectés la privacitat de les famílies, reconeixia que encara s'esperen informes sobre l'actuació policial. Tot i que es va sancionar i expulsar alguns membres de les forces policials, queden serrells per aclarir per què els agents no van entrar a l'escola de manera immediata i van quedar-se a fora mentre l'assassí disparava.  

L'etern debat de les armes

Moltes de les famílies que van perdre els seus fills han dedicat aquest any a demanar una llei perquè l'edat mínima per comprar escopetes semiautomàtiques passi dels 18 als 21. El mes d'abril va semblar que ho podien aconseguir, però finalment la norma no va entrar en el període de sessions del Parlament estatal.  

Alguns dels familiars de les víctimes es deixen entrevistar pels mitjans, i de les seves declaracions se'n destil·len molts dels debats soterrats a cada nou episodi de violència amb armes. Des d'un pare que no nega que hi hagi un problema greu de salut mental entre els joves, que cal abordar, però que diu que això no és incompatible amb pensar que aquestes armes són massa accessibles, fins a un avi que va perdre la neta però que de cap manera vol que ningú li discuteixi, i ni molt menys li prohibeixi, tenir la seva arma de caça.  

Les morts violentes per arma de foc a les escoles representen el 0,1 per cent del total. És un percentatge petit que creix any rere any des que l'associació K-12 School Shooting Database en va començar a fer el seguiment als anys 70. I explica l'inexplicable: que entrar en una escola als Estats Units s'assembli molt a agafar un avió, amb detectors de metalls i escorcoll de motxilles inclosos. Els hi va la vida.  

 

 

ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut