Jordi Pujol
Jordi Pujol
Barcelona

Un any de la confessió de la fortuna oculta de l'expresident Jordi Pujol

El comunicat amb què Jordi Pujol demana perdó per tenir durant 34 anys una fortuna a Andorra sense declarar és el punt de partida del descrèdit de la seva figura

RedaccióActualitzat

Tarda del 25 de juliol del 2014: Jordi Pujol envia un comunicat a diversos mitjans on reconeix que ha tingut durant 34 anys diners a l'estranger sense declarar. L'expresident demana perdó per haver amagat una herència del seu pare, Florenci Pujol, que l'any 1980 era de 140 milions de pessetes. Una herència que Florenci havia repartit entre la dona del seu fill, Marta Ferrusola, i els seus set néts. Una herència de la qual la germana de Jordi Pujol, Maria, no en tenia coneixement.

Aquesta confessió, en foli i mig, es converteix en una bomba informativa, que sacseja redaccions i despatxos en les darreries d'un mes de juliol que s'aventurava tranquil. Una confessió amb què Jordi Pujol va dinamitar el seu llegat polític i que va fer miques la imatge pública del fundador de Convergència i l'home que va presidir la Generalitat durant 23 anys.

365 dies després de l'autoinculpació de Jordi Pujol, la justícia continua encallada i no ha pogut aclarir l'origen de la fortuna oculta del clan Pujol. S'han rastrejat els moviments d'aquests diners que, en un primer moment, van estar en dos bancs andorrans: l'Andbank i deprés a l'ara intervinguda Banca Privada d'Andorra (BPA). La justícia està a l'espera que Andorra faciliti informació dels comptes bancaris de la família Pujol al Principat.

Pocs dies després de l'escàndol, Jordi Pujol va renunciar a les seves prerrogatives com a expresident de la Generalitat (pensió vitalícia, despatx i tres assistents), i a la condició de "molt honorable". El seu partit, Convergència Democràtica, iniciava un procés per deslligar-se de la figura del fundador. Oriol Pujol, cinquè fill del matrimoni Pujol-Ferrusola, ja havia abandonat la direcció de CDC pocs dies abans de la confessió del seu pare.

Jordi Pujol, la seva esposa, Marta Ferrusola, i quatre dels set fills del matrimoni, estan imputats per l'origen encara no aclarit d'aquests diners. La declaració davant del jutge de la família Pujol no ha servit per dissipar les incògnites sobre l'origen de la fortuna familiar. El jutge els ha retret "la falta absoluta de voluntat de cooperar" amb la justícia.

Durant mesos, una comissió d'investigació al Parlament ha intentat esbrinar la procedència de la fortuna dels Pujol. La intervenció davant la comissió parlamentària va ser una de les últimes aparicions públiques de l'expresident, que es manté allunyat del focus mediàtic i treballa en la redacció d'un llibre sobre el concepte de l'honor, al seu nou despatx a Barcelona.

 

 

Anar al contingut