Un any amb Covid: fa 12 mesos que la Xina va alertar l'OMS del nou coronavirus
Gent en un carrer de Wuhan, on l'últim cas de Covid va ser al maig (Reuters/Aly Song)

Un any amb Covid: fa 12 mesos que la Xina va alertar l'OMS del nou coronavirus

Fa 12 mesos que Pequín va alertar l'OMS d'un brot de pneumònies per un virus similar a la SARS

Irene Vaqué Reig/AgènciesActualitzat

S'acabava el 2019 i ningú s'imaginava l'impacte que tindria al món el que passava l'últim dia de l'any. Ara fa un any, el 31 de desembre, la Xina va informar l'Organització Mundial de la Salut (OMS) d'un brot d'una pneumònia vírica a la ciutat de Wuhan. Encara no ho sabíem, però s'estava gestant una pandèmia que ha causat més d'1,8 milions de morts a tot el món.

A mitjans de gener, la Xina havia reconegut 2 morts i una setantena d'afectats, però es temia que les xifres reals fossin molt superiors.

Un any després, la comunitat científica ha avançat en el coneixement del coronavirus SARS-CoV-2, responsable de la Covid-19, però encara queden molts incògnites per resoldre.

 

Moltes incògnites i vacunes en marxa un any després del primer brot del coronavirus
Una dona acarona la seva mare a través d'un plàstic protector, a França (Reuters/Pascal Rossignol)

 

Els experts han anat descobrint com es propaga el virus i el mantra distància-mans-mascareta s'ha fet omnipresent, al costat de la ventilació i la reducció de la interacció social.

Els científics saben que el virus ve del món animal, probablement dels ratpenats, però la confusió i la incertesa encara són grans a l'hora de determinar quin animal hauria fet de transmissor a les persones. Durant un temps es va situar el pangolí com a màxim sospitós, però ara ja no està tan clar.

No subestimar el virus amb l'arribada de la vacuna

Sens dubte, el principal avenç ha estat tancar l'any havent-se administrat les primeres vacunes contra la Covid. Diversos països, entre els quals hi ha Espanya des d'aquest diumenge, han començat a immunitzar els més vulnerables o exposats al coronavirus.

És una cursa que tot just acaba de començar i que, avisen els experts, no ha de portar la gent a subestimar el virus i a pensar que ja s'arriba al final de la pandèmia.

Per cantar victòria, cal que almenys el 60% de la població estigui immunitzada. I com que les vacunes que s'han desenvolupat tenen al voltant d'un 90% d'efectivitat, en realitat el percentatge s'hauria d'acostar més al 70%.

 

La Xina defensa la seva gestió

Després de rebre l'avís de la Xina, l'OMS va demanar informació al govern xinès i va començar a activar les alarmes. Al cap de dos dies va rebre confirmació dels casos observats i de l'origen desconegut del brot, una informació que va difondre massivament el 5 de gener als 194 països membres de l'organització.

Un any amb Covid: fa 12 mesos que la Xina va alertar l'OMS del nou coronavirus
Una persona amb equip de protecció al mercat de Huanan, a Wuhan, al gener (Reuters/Darley Shen)

 

L'alcalde de Wuhan va reconèixer al febrer que el seu govern va trigar massa a revelar la informació disponible sobre la malaltia perquè, segons va dir, esperava l'autorització d'instàncies superiors per fer-ho.

Això, però, no es recull a l'exposició al Palau de Congressos de la ciutat en què el Partit Comunista explica l'èxit de la seva gestió contra la pandèmia.

A la mostra només hi ha una imatge de l'oftalmòleg Li Wenliang, acusat de difondre "falsos rumors" per haver alertat a través de les xarxes socials, quan tot va començar, de l'existència d'un virus similar al de la SARS. Aquest metge va morir als 34 anys després d'ingressar afectat de Covid.

Moltes incògnites i vacunes en marxa un any després del primer brot del coronavirus
Gent ballant en una discoteca de Wuhan, aquest desembre (Reuters/Aly Song)

 

El cas és que a Wuhan, on el confinament es va allargar 11 setmanes i oficialment hi van morir 3.869 persones, l'últim cas va ser al maig, i la situació de la ciutat és ara del tot diferent de la que es viu a molts països europeus, on la segona onada està impactant molt fort coincidint amb el període de Nadal.

Un any després de la notificació del primer brot, la part baixa del mercat de Huanan continua segellat. A Wuhan estan convençuts que el virus no va tenir l'origen allà.

Un equip de l'OMS format per deu científics de diversos països viatjarà al gener a la Xina per dur-hi a terme una missió d'investigació epidemiològica, que intentarà aportar llum sobre aquesta i les altres incògnites d'una pandèmia que ho ha capgirat tot.

 

 

ARXIVAT A:
XinaCoronavirus Covid-19
Anar al contingut