Un anticòs d'un pacient que va superar la SARS, efectiu contra el virus de la Covid-19
Alguns anticossos contra el SARS poden ser efectius contra el SARS-CoV-2 (Flickr)

Un anticòs d'un pacient que va superar la SARS, efectiu contra el virus de la Covid-19

De moment, les proves s'han fet en el laboratori, però ja es preparen, de forma accelerada, els assaigs clínics en humans

Xavier DuranActualitzat

Un anticòs produït en l'organisme d'una persona que el 2003 va superar la SARS (síndrome respiratòria aguda greu) s'ha mostrat efectiu contra el coronavirus SARS-CoV-2. Així ho revela un estudi publicat a la revista Nature.

La SARS, de la qual es va produir un important brot el 2003, està causada per un coronavirus estretament emparentat amb el SARS-CoV-2. Tots dos utilitzen la proteïna S, d'una de les espícules que envolten el virus, per entrar a la cèl·lula.

El SARS i el SARS-CoV-2 pertanyen al subgènere dels sarbecovirus i la seva proteïna S comparteix en un 80% la seqüència d'aminoàcids –les peces que formen les proteïnes.
 

Anàlisi d'anticossos aïllats del pacient

Per això, l'equip internacional encapçalat per David Veesler, del Departament de Bioquímica de la Universitat de Washington, a Seattle, i Davide Corti, de l'empresa Vir Biotechnology de Bellinzona, Suïssa, van voler esbrinar si anticossos aïllats d'un pacient que va superar la SARS tenien també efectivitat contra el virus que provoca la Covid-19.

El sistema immunitari de l'organisme produeix anticossos com a resposta a la presència de material invasor. Els anticossos monoclonals són molt específics contra proteïnes o patògens concrets.

Els investigadors van analitzar si 25 anticossos monoclonals aïllats del pacient eren actius contra el SARS-CoV-2 i impedien l'entrada a la cèl·lula.

 

N'hi havia vuit que es podien unir al virus o a cèl·lules infectades. I un en particular, que han anomenat S309, va demostrar una forta capacitat de neutralitzar el SARS-CoV-2.

El autors van demostrar, posteriorment, que l'S309 pot actuar en combinació amb un altre anticòs menys potent, que s'uneix a una altra part de la proteïna S. Aquesta activitat combinada podria augmentar l'efectivitat de l'acció de tots dos.
 

Cap als assaigs clínics

Aquests anticossos podrien permetre obtenir tractaments o una vacuna contra la Covid-19. En aquest treball no s'han fet proves en humans, però, degut a l'efectivitat de l'S309, ja s'han començat a planificar, de manera accelerada, els assaigs clínics necessaris per avaluar-ne la seguretat i l'eficàcia en persones.

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científica
Anar al contingut