Un antibiòtic ja comercialitzat redueix el creixement del tumor de mama més agressiu
Una dona fent-se una mamografia (Reuters)

Un antibiòtic ja comercialitzat redueix el creixement del tumor de mama més agressiu

La recerca d'investigadors catalans obre una nova via per tractar el càncer

Xavier DuranActualitzat

Un antibiòtic sintètic, el linezolid, que ja s'utilitza contra diverses infeccions, pot constituir un nou tractament contra el càncer de mama més agressiu, segons un estudi d'investigadors del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). La recerca s'ha publicat a la revista "Molecular & Cellular Proteomics".

L'objectiu dels investigadors era estudiar els mecanismes que provoquen l'aparició de resistència als tractaments del càncer. Això i la metàstasi -procés pel qual les cèl·lules canceroses s'escampen a altres òrgans o teixits- constitueixen els dos problemes principals en aquesta malaltia.

L'equip liderat per Matilde Lleonart, cap del grup de Recerca Biomèdica amb Cèl·lules Mare de Càncer del VHIR, i Alex Lyakhovich, del mateix grup, van triar el càncer de mama triple negatiu (TNBC en anglès). Es tracta del càncer de mama menys comú, però és molt agressiu. Els investigadors van dur a terme una anàlisi de cèl·lules generades al laboratori a les quals es va induir resistència a ciclofosfamida, cisplatí i doxorrubicina, els principals fàrmacs contra aquest càncer.

També volien comprovar si les cèl·lules resistents -les que han desenvolupat cert grau d'immunitat als tractaments- tenien similituds amb les cèl·lules mare de càncer (CSC en anglès), la població cel·lular responsable del creixement del tumor. A aquestes se'ls atribueix una residència més gran als tractaments actuals i també estan implicades en l'aparició de les metàstasis.

Aquest grup de recerca va descobrir que totes dues poblacions de cèl·lules comparteixen moltes característiques i rutes moleculars. I també que aquestes rutes estan relacionades amb els mitocondris, les centrals energètiques de la cèl·lula.

L'eficàcia de l'antibiòtic

Un cop confirmat això, els investigadors van voler assajar l'efecte de l'antibiòtic linezolid, que té capacitat d'interferir en el funcionament normal dels mitocondris. Els resultats indicaven que el linezolid suprimeix la taxa de creixement del tumor. Aquest procés va acompanyat de l'autofàgia, un procés que afavoreix el creixement del tumor i la metàstasi.

Basant-se en un estudi anterior del mateix grup de recerca van demostrar que l'administració d'antibiòtics bactericides en combinació amb bloquejadors d'autofàgia redueixen el creixement del tumor. Segons la doctora Lleonart, això obre noves vies terapèutiques:

"Aquest estudi col·loca els mitocondris en el punt de mira de les teràpies contra el càncer i els antibiòtics com agents efectius per combatre les CSCs i les cèl·lules resistents".

Per això, proposen l'administració combinada d'un antibiòtic i un inhibidor de l'autofàgia per aturar el creixement tumoral i eliminar la població específica de cèl·lules resistents. El fet que això es pugui aconseguir amb antibiòtics ja comercialitzats escurçaria el temps necessari per dur-lo a la pràctica clínica, perquè ja se'n coneixen la posologia, toxicitat i altres característiques.

ARXIVAT A:
SalutCàncer
Anar al contingut