Migrants que fugen de les flames de l'incendi d'aquest dimecres al vespre al camp de Mória (Reuters / Alkis Konstantinidis)
Migrants que fugen de les flames de l'incendi d'aquest dimecres al vespre al camp de Mória (Reuters / Alkis Konstantinidis)

Un altre incendi crema zones del camp de refugiats de Mória que s'havien salvat del foc

Tres embarcacions i carpes arribades d'altres illes acolliran provisionalment les 3.500 persones que han quedat sense sostre

Actualitzat

Quan no havien passat ni 24 hores de l'incendi que va obligar milers de refugiats a abandonar el camp de Mória, a l'illa de Lesbos, un altre foc ha arrasat àrees del camp que no s'havien cremat la nit de dimarts a dimecres.

Les famílies que s'havien quedat al camp perquè les carpes on viuen no s'havien incendiat han fugit corrent aquest dimecres al vespre, moltes amb nadons als braços, per fugir de les flames.

Mentre el fum negre cobria el cel de la zona, la gent ha pogut sortir de la zona de perill, però sense poder anar a la capital, Mitilene, perquè un cordó policial bloqueja l'accés a la ciutat per evitar una propagació del coronavirus.

Les persones que han fugit s'han unit als milers de migrants que esperen el trasllat a les carpes i vaixells que serviran d'allotjament provisional.

 

Refugiats marxant amb les seves pertinences del camp de Mória, a l'illa de Lesbos
Refugiats marxant amb les seves pertinences del camp de Mória, a l'illa de Lesbos (Reuters / Alkis Konstantinidis)

 

Tres vaixells i més carpes acolliran els refugiats

S'espera que, dins de les properes hores, arribin a Lesbos tres embarcacions -un ferri comercial i dos vaixells de l'Armada grega- que acolliran provisionalment un miler de les 3.500 persones que s'han quedat sense sostre. La intenció del govern grec és que la resta es quedi al voltant de Mória en carpes portades d'altres illes.

Als 400 menors que hi havia al camp se'ls traslladarà a la part continental de Grècia, en una operació finançada per la Unió Europea. L'anunci l'ha fet la comissària europea d'Interior, Ylva Johansson:

"Ja he acordat finançar el trasllat immediat i l'allotjament a la part continental dels 400 nens i adolescents no acompanyats que queden. La prioritat és la seguretat i el refugi per a tothom a Mória"

 

 

Aquest dijous, el vicepresident de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, visitarà Mória per avaluar la situació, segons ha anunciat la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen.

 

 

L'incendi de dimarts a la nit, que no va causar víctimes mortals, va destruir el 80% del recinte interior del camp. Moltes zones dels camps d'oliveres que l'envolten, on vivien la majoria dels migrants, es van poder salvar.

 

Vista aèria del camp de Mória, a Lesbos, destruït per dos incendis en menys de 24 hores
Vista aèria del camp de Mória, a Lesbos, destruït per dos incendis en menys de 24 hores (Reuters / Alkis Konstantinidis)

 

Un camp en quarantena

Fa una setmana que el camp de Mória està en quarantena, després del positiu per Covid-19 d'un refugiat i la detecció d'una trentena de casos més entre les persones que hi havien estat en contacte.

El primer incendi va començar després que les autoritats del camp comuniquessin a aquestes persones que havien d'estar aïllades, una circumstància que el govern grec considera un indici que el foc va ser intencionat.

 

El ministre de Migració grec, Notis Mitarakis, ha informat que, fins ara, només s'han localitzat 8 de la trentena de persones amb coronavirus. Segons sembla, la resta podrien estar entre les persones que van fugir. Al llarg dels propers dies es faran tests massius entre els refugiats i la població de Mitilene.

En un missatge televisat, hores després de l'incendi, el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, ha avisat que el govern no tolerarà la violència:

"Reconec que les condicions són difícils. Però no poden justificar reaccions violentes a controls sanitaris, ni tampoc disturbis d'aquesta envergadura."

Mitsotakis hi ha afegit que la situació a Mória és "insostenible" perquè suposa, al mateix temps, "un problema de salut pública, humanitari i de seguretat nacional".

ARXIVAT A:
RefugiatsMigracions
Anar al contingut