Les flames s'han apropat fins als nuclis de població (Emergències 112CV)

L'incendi a Begís, a Castelló, ja ha cremat 9.900 hectàrees i segueix descontrolat

El perímetre del foc, que va començar per un llamp, s'ha doblat aquesta nit i s'acosta als 50 quilòmetres

RedaccióActualitzat

L'incendi declarat aquest dilluns a Begís, a la comarca valenciana de l'Alt Palància, ja afecta 9.900 hectàrees i té un perímetre de 50 quilòmetres, segons les dades del servei d'emergències del País Valencià.

Ho ha explicat aquest dimecres el president valencià, Ximo Puig, que ha insistit que el més important és la seguretat de les persones, tant dels veïns com dels bombers que estan treballant en les tasques d'extinció però que la gran extensió del perímetre a abarcar és el que més els preocupa actualment:

"El que més preocupa pel que fa a superfície és el perímetre. A la Vall d'Ebo ja és de 80 quilòmetres, i a Begís està augmentant als 50 quilòmetres. Es fa molt difícil controlar tot el perímetre i no hi pot haver en tots els àmbits una actuació de bombers terrestres perquè no hi ha prou mitjans. Confiem que els mitjans aeris puguin treballar amb força avui."


Els mitjans aeris, clau

Més de mil efectius i 50 mitjans aeris treballen aquest dimecres en l'extinció de tots dos incendis -- el de Begís i el de la Vall d'Ebo, que crema des de dissabte --. La majoria de mitjans aeris --uns trenta helicòpters, avionetes i hidroavions-- estan destinats a l'incendi de Castelló. 

Hi ha 30 mitjans aeris treballant a l'incendi de Begís i una vintena al de la Vall d'Ebo (EFE/Domenech Castelló)

El foc de Begís s'ha estès aquesta nit al municipi de les Alcubles i ha passat, doncs, de la comarca de l'Alt Palància a la dels Serrans, ja a la província de València.

Els equips d'emergència confien que les condicions meteorològiques, i sobretot el fum, que posa en perill els pilots, els permetin treballar tot el dia, però insisteixen que la situació continua, de moment, sense control.

Més de 2.000 persones han estat desallotjades dels seus domicilis entre els dos incendis, el de Begís i el de la Vall d'Ebo. La majoria s'allotgen a casa de familiars o amics.

Tres persones han passat la nit d'aquest dimarts a l'alberg de Muro de Alcoi i una dotzena a l'espai provisional habilitat a Pego. Per aquest espai, gestionat per la Creu Roja, hi han passat però més d'un centenar de persones per menjar, descansar i buscar informació.

La majoria de desallotjaments són preventius, ha explicat el president Ximo Puig, no tant perquè el foc arribi directament a les cases sinó pels efectes del fum en la salut de veïns i equips d'emergència i per facilitar la feina de bombers i agents forestals.

Un vehicle cremat en l'incendi de Begís, a Castelló(EFE/Domenech Castelló)

El foc s'acosta a l'autovia A-23 que uneix València amb Saragossa i ja ha obligat a tallar dotze carreteres, l'última, la CV-715 en direcció Sagra.

Les imatges de l'extinció que han compartit els Bombers de Castelló aquest dimarts mostren la virulència de les flames:

 

Les flames fins i tot han cremat diversos vehicles dels bombers:

 

A les tasques d'extinció s'hi han afegit mitjans enviats per la Generalitat de Catalunya: dues avionetes i dos helicòpters.

Els focs estan deixant un paisatge desolat en una zona que viu de l'agricultura i el turisme (EFE/Domenech Castelló)

S'investiga l'accident de tren

L'incendi ha provocat ferides a dos bombers i a un agent per a la protecció de la natura --que aquest dimecres ha estat traslladat a l'hospital--, i també hi ha més d'una desena de persones ferides per un incident en un tren que circulava en direcció a Caudiel i s'ha acostat a les flames.

El president valencià, Ximo Puig, ha explicat que s'ha obert una investigació sobre l'accident de tren, però ha afegit que tot apunta que la conductora va actuar "de manera correcta i preventiva" i que tenia autorització per tornar a Sagunt.

La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha actualitzat més tard el balanç de ferits en aquest accident, que aquest dimecres al migdia és de tres ferits greus, un de lleu i una dona 58 anys molt greu.

 

Gabriela Bravo ha explicat que el canvi continu del vent està complicant els treballs d'extinció.

Justament el vent ha estat el motiu pel qual aquest dimecres s'ha ordenat desallotjar una altra població, la quarta. Es tracta de Sacanyet. S'afegeix als pobles de Teresa, Begís i Toràs.

Per atendre els desallotjats s'ha habilitat un alberg al pavelló de Viver. En aquesta població s'ha hagut de desallotjar el càmping i s'ha demanat a la població que es confini a casa.

L'incendi, originat per un llamp en una zona d'alt valor ecològic, crema uns boscos amb una orografia complicada, amb barrancs, i de molt difícil accés per als efectius terrestres.

Catalunya hi ha enviat dos avions de vigilància i atac i un helicòpter bombarder per ajudar a combatre l'incendi. Aquests tres mitjans aeris s'afegeixen als 12 que les autoritats valencianes han demanat al govern espanyol i a les que es preveu que hi destinin els bombers de l'Aragó i de Castella-la Manxa.

ARXIVAT A:
IncendisBombers
Anar al contingut