Un agricultor troba una estàtua de 4.500 anys d'antiguitat a la Franja de Gaza
L'estàtua, en un moment de la presentació aquest dimarts

Un agricultor troba per casualitat una estàtua de 4.500 anys d'antiguitat a Gaza

Representa Anat, deessa de la bellesa, l'amor i la guerra de la religió cananea i està creada amb pedra calcària

Una estàtua de 4.500 anys d'antiguitat. Aquesta ha estat la troballa d'un agricultor palestí mentre excavava la terra al seu camp a Khan Yunis, al sud de la Franja de Gaza.

Segons els arqueòlegs, l'estàtua data de l'any 2500 aC (edat de bronze) i representa Anat, que forma part de la religió cananea, deessa de la bellesa, l'amor i la guerra. Mesura 22 centímetres d'alçada, està creada amb pedra calcària i mostra clarament la cara de la deessa, que porta una corona en forma de serp al cap.

Amb aquest descobriment, es constata que la Franja anteriorment era una important ruta comercial per a les successives civilitzacions antigues i va ser originàriament un assentament cananeu. Ara, viu sota atacs arran del conflicte entre Israel i els grups militants a Gaza, governada per l'organització palestina Hamas.

L'estàtua, trobada mentre l'agricultor movia la terra

"L'hem trobat per casualitat. Estava enfangada i la vam rentar amb aigua", ha explicat l'agricultor, Nidal Abu Eid, a la BBC.

"Ens vam adonar que era una cosa preciosa, però no sabíem que tenia un valor arqueològic tan gran."

L'estàtua d'Anat, una de les deesses cananees més conegudes, ara s'exhibeix a Qasr al-Basha, un edifici històric que serveix com un dels pocs museus de Gaza.

L'estàtua de la deessa Anat s'exhibeix a l'edifici històric Qasr al-Basha, a Gaza (EFE/ Mohamad Ibrahim)

L'estàtua s'ha presentat aquest dimarts en una conferència de premsa. Segons Jamal Abu Rida, del Ministeri de Turisme i Antiguitats de Hamas, l'estàtua era "resistent al temps", i ha dit: "Aquests descobriments demostren que Palestina té civilització i història, i ningú pot negar o falsificar aquesta història."

ARXIVAT A:
ArqueologiaPalestinaGaza
Anar al contingut