Un adolescent saudita podria ser executat per demanar democràcia quan tenia 10 anys

Segons un fiscal de l'Aràbia Saudita, Murtaja "va sembrar la sedició" en una manifestació de nens ciclistes
Un adolescent saudita podria ser executat per demanar democràcia quan tenia 10 anys

Un adolescent saudita podria ser executat per demanar democràcia quan tenia 10 anys

Segons un fiscal de l'Aràbia Saudita, Murtaja "va sembrar la sedició" en una manifestació de nens ciclistes
Xevi Miró Actualitzat
TEMA:
Aràbia Saudita

Murtaja Queiris en una foto de fa més de cinc anys (Private / Amnesty International)

És xiïta i quan era menor va participar en una manifestació amb altres nens per demanar democràcia al seu país. Anava amb un grup d'uns 100 joves, tots en bicicleta. Dos anys després, el 2014, va ser detingut i ara el fiscal demana que se li apliqui la pena de mort i després se'l crucifiqui o se'l desmembri.

Es diu Murtaja Qureiris i ara està a punt de fer 18 anys. Tamara Qiblawi, periodista de la CNN a l'Orient Mitjà, ha penjat un vídeo al seu compte de Twitter on es veu Murtaja al centre de la "manifestació" de nens amb bicicleta.

 

 

Les autoritats també l'acusen d'anar amb el seu germà a una comissaria i llançar un còctel molotov. Diuen que va ser uns mesos abans, llavors en Murtaja tenia 10 anys. Ell nega els fets i no n'hi ha proves.

Aquest germà d'en Murtaja ara és mort. El van assassinar les forces policials saudites en una altra protesta, el 2012. En Murtaja va anar al funeral del seu germà, que, segons les autoritats governamentals, va ser una nova manifestació -prohibida- contra el govern. L'assistència a aquest funeral és un dels altres càrrecs a què s'enfronta l'adolescent. En Murtaja té un altre germà, que també és a la presó.

L'aplicació de la pena de mort per crims comesos quan s'és menor d'edat està prohibida per la legislació internacional, però no fa ni dos mesos que el govern saudita va assassinar un menor de 16 en una execució massiva de 37 persones. La majoria dels condemnats eren xiïtes, un grup religiós que està en contra del govern wahhabita, un dels corrents més radicals dins de la branca sunnita. També hi ha tres condemnats menors més que estan esperant que se'ls apliqui la sentència, segons Amnistia Internacional.

En Murtaja Qureiris ara té 18 anys i segons Amnistia Internacional i la CNN va ser detingut quan encara no havia complet els 13, tot i que no hi ha dades oficials sobre les dates de cada pas del procés. El van detenir a la frontera amb Bahrain i el van posar en una cel·la de càstig aïllat i sense poder veure a ningú, ni un advocat. Segons diversos grups de pressió pels drets humans, en Murtaja va estar fins al maig del 2017 en un centre de menors i després el van dur a una presó per a adults, tot i no haver fer els 18 anys. Durant les seves estades a la presó "l'han estat torturant" perquè confessés la seva participació en actes "terroristes".

L'agost del 2018, en Murtaja va ser portat davant el jutge de la "Cort Penal Especial", un tribunal que no està basat en la xaria i que va ser creat el 2008 per jutjar "sospitosos de terrorisme". Allà és on li van dir de què estava acusat.

Els càrrecs contra en Murtaja són haver participat en protestes contra el govern de l'Aràbia, anar al funeral del seu germà mort durant unes protestes el 2011 i formar part d'una "organització terrorista". El fiscal demana la pena de mort, potser per decapitació, i després podria ser desmembrat o crucificat. Diuen que va ser l'instigador de la "manifestació ciclista" i va "sembrar la sedició". Encara no se sap la data del judici.

Malgrat que les autoritats saudites neguen davant les Nacions Unides haver executat menors, Lynn Maalouf, director de Recerca d'Amnistia Internacional a l'Orient Mitjà diu que:

"No hi ha cap dubte que el govern de l'Aràbia Saudita està disposat a fer qualsevol cosa per trencar la dissidència dels seus mateixos ciutadans, fins i tot aplicant la pena de mort a homes que eren nens en el moment de la seva detenció".

ARXIVAT A:
Aràbia Saudita Drets humans Menors