Girona

Un 90% de les estudiants de la UdG diuen que han patit violència sexual

El 56% dels nois també afirmen que s'han sentit víctimes de violència sexual

Actualitzat

Nou de cada deu dones que estudien a la Universitat de Girona afirmen que han patit algun tipus de violència sexual. Una enquesta a estudiants del centre revela que el 85% de les agressions sexuals passen a la nit, en un entorn de festa.

Gran part d'aquesta mena de violència no la consideraven com a tal. Per moltes dones i també per molts homes, les mirades intimidatòries o els gestos obscens no són violència sexual, com sí que els considera l'Organització Mundial de la Salut.

Aquest estudi, doncs, ha fet evidents les diferències de percepció que hi ha en les generacions joves.

Segons aquest estudi, l'alumnat només identifica com a violència sexual les situacions greus i excepcionals com serien una violació. A altres situacions com ara comentaris intimidatoris, gestos o tocaments, els treuen ferro.


Totes han sofert tocaments

De fet, totes les noies que han participat en l'estudi han sofert tocaments i afirmen que no ho haurien d'haver permès però que es van quedar parades.

Els nois associen un agressor a una persona amb problemes psicològics i utilitzen fets com ara que la noia es posi un vestit curt o escotat per culpabilitzar-les de la violència sexual que pateixen.

Són algunes de les conclusions de l'estudi que de moment s'ha fet a la Universitat de Girona i que aviat s'estendrà a altres universitats catalanes.


Situacions "normalitzades"

Però de moment, una pregunta: com s'explica que encara es tingui aquesta percepció que minimitza la violència sexual?

Conxi Fuentes, investigadora i coautora de l'estudi, ho explica així:

"Hi estan acostumades des que són petites. Estan acostumades a rebre comentaris sexistes, insults, i van normalitzant aquestes situacions. I, fins i tot, no només el que viuen elles sinó la transmissió dels seus pares, el que han viscut, de la normalització, del 'no n'hi ha per a tant'."

I sí que n'hi ha per a tant. Un 90% de les estudiants enquestades i un 56% dels homes s'han sentit víctimes de casos de violència sexual, des de l'assetjament fins a l'agressió.

L'estudi s'ha fet fet sobre una mostra de 242 estudiants de la Universitat de Girona. Es tracta del primer treball del grup de recerca GIRGEDIS, format per investigadors de totes les universitats públiques catalanes.

Notícia relacionada: Víctimes de violència sexual a Espanya: "Invisibilitzades, jutjades i desprotegides"

Amb els resultats de l'estudi s'ha fet un curtmetratge, "#Ni de festa!", produït per Infilmable i dirigit per Gemma Blasco, que serveix per conscienciar sobre les agressions sexuals.

L'any que ve engegaran una prova pilot a la Universitat de Girona per intentar incidir en els valors, actituds, comportaments i percepcions d'aquests joves per evitar els malentesos.

ARXIVAT A:
Masclisme Violència masclistaAgressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut