Barcelona

Un 9% de les farmàcies catalanes tenen problemes de viabilitat econòmica

El Col·legi de Farmacèutics de Catalunya conclou que un 9% de les farmàcies catalanes tenen problemes de viabilitat econòmica. Des del sector, s'atribueix aquesta complicada situació per les mesures de contenció de la despesa del govern i, sobretot, al retard en el pagament per part de la Generalitat. Arran d'aquest marc, ja s'han eliminat 1.000 llocs de treball i se n'han reconvertit d'altres.

Actualitzat
Els farmacèutics catalans denuncien que la situació del sector és desesperant i alerten que empitjorarà els pròxims mesos amb l'entrada en vigor dels últims decrets sobre genèrics i pel retard en els pagaments per part de la Generalitat.

El president del consell del Col·legi de Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases, ha donat a conèixer que les retallades en el sector ja han eliminat 1.000 llocs de treball i s'han reconvertit 500 farmacèutics adjunts en auxiliars tècnics de farmàcia.

El 80% de la rendibilitat de les farmàcies ve del pagament de l'administració. Segons el col·legi, a més, de les 3.000 farmàcies que hi ha a Catalunya gairebé 1.000 no han pogut pagar les seves factures pendents o les han hagut d'ajornar. Per això, els farmacèutics alerten que no només està en joc la viabilitat de les farmàcies sinó també l'estoc i el servei que no tenen els ciutadans en no poder obtenir el medicament que necessiten.

La situació, però, és especialment greu des que el govern va anunciar el passat setembre que retardava 30 dies més el pagament a les farmàcies d'aquells fàrmacs que van a càrrec del CatSalut. Així, ara el pagament es fa en una mitjana de 80 dies des de la data de dispensació i són les oficines de farmàcia les que han d'avançar els diners.

"La farmàcia encén el llum d'alerta"

Per posar de manifest aquesta situació, inicien una campanya de conscienciació ciutadana sota el lema "La farmàcia encén el llum d'alerta". La campanya consisteix en el fet que, aquesta setmana, les farmàcies deixaran enceses en vermell les creus lluminoses dels seus establiments per donar a conèixer als ciutadans la seva situació actual, que qualifiquen de "compromesa".


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut